Луда надпревара за европари за трактори и след отсяването на 1/5 от кандидатите

Луда надпревара за европари за трактори и след отсяването на 1/5 от кандидатите

От кандидатите да си купят бързо селскостопанска техника с пуснатите допълнителни 50 млн. евро от Програмата за развитие на селските райони в надпреварата продължават 78 на сто от  пресетите проекти. Дори и така заявките надхвърлят с 50 процента наличните за разпределяне пари, които спешно бяха прехвърлени от неизползвани бюджета на други мерки от селската програма, за да не бъдат изгубени.

Държавен фонд "Земеделие" съобщи в сряда, че общо са извънредните средства са кандидатствали 1006 проектa за двойно по-голяма от наличната сума. Тяхната обща стойност е била 197 039 781.50 лв.

Решено е на последващо разглеждане да подлежат 784 заявления за подпомагане с общ размер на финансова помощ 147 019 603.50 лв. Това всъщност е 150% от размера на бюджета, определен със заповед за прием на изпълнителния директор на ДФЗ.

Всеки бенефициент може да направи индивидуална справка за броя получени точки на проекта му на сайта на фонда http://www.prsr.bg.

За класираните с еднакъв брой 10 точки, за които е установен недостиг на средства, бе извършено допълнително класиране по реда на приемане на заявленията за подпомагане. След допълнителното прецизиране от общо 125 проекта, получили 10 точки, са класирани 14 заявления за подпомагане.

Обобщените данни показват, че ще бъдат обработени 78% от всички подадени заявления за подпомагане по мярката за подпомагане модернизацията на земеделските стопанства.

Споделяне

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?