Lufthansa връща предсрочно част от държавния спасителен заем

Lufthansa връща предсрочно част от държавния спасителен заем

Германската авиокомпания "Луфтханза" (Lufthansa) съобщи, че ще изплати част от големия спасителен заем, който получи от германското правителство в пандемията, предаде ДПА. За тази цел превозвачът ще използва средства от нов кредит от капиталовия пазар.

Авиокомпанията си е осигурила допълнително финансиране за общо 1.6 млрд. евро, което трябва да бъде изплатено на два транша - през 2025 и 2028 година.

Lufthansa посочи, че вече е осигурила всичките си задължения от около 2.6 млрд. евро за текущата година и ще изплати средства, получени от държавната банка за развитие Ка еф Ве (KfW).

Това означава, че кредитите за общо 1 млрд. евро ще бъдат върнати предсрочно на Ка еф Ве, посочи компанията. В резултат тя ще си върне правата върху самолети, обещани като гаранция по кредита.

Въпреки това "Луфтханза" вероятно ще трябва да прибегне до други, в момента неизползвани, части от стабилизационния пакет в степен, зависеща от това как се развива пандемията, посочи главният финансов директор Ремко Щенбергер.

Миналата година авиопревозвачът получи от германското правителство, Австрия, Белгия и Швейцария подкрепа от около 9 млрд. евро. Компанията изпадна в криза заради катастрофалните последици за авиопътуванията на пандемията от коронавирус.

Споделяне

Още от Бизнес