Лукашенко: Протестите в Беларус са терористични заплахи

Лукашенко, сн. ЕПА/БГНЕС

Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че страната му е изправена пред терористични заплахи, във втория ден от обявената от опозицията обща стачка за свалянето му от власт след спорното му преизбиране, съобщи Франс прес.

На заседание на правителството Лукашенко заяви, че протестиращите са се радикализирали, съобщи пресслужбата на президентството.

"Започваме да се изправяме срещу терористични заплахи", каза президентът и спомена блокирания на железопътни линии и прекъсвания на светофари в столицата Минск.

Вчера вътрешното министерство заяви, че в предградие на Минск са били поставени телени жици, което е блокирало движението на влаковете. Според информационния сайт Tut.by е имало двадесетина подобни случая в цялата страна.

Опозицията се стреми да съхрани мобилизацията, която започна след президентските избори на 9 август. Вчера започна обща стачка след изтекъл срок на ултиматум към президента да подаде оставка.

Днес независими медии съобщиха за солидарни действия и частични спирания на работата в медицински и учебни заведения и в частни фирми, както и за отказ на работници да застъпят на смяна в химическия комбинат "Гродноазот" в западната част на страната.

По-голямата част от беларуската икономика продължава да е под държавен контрол и в миналото призивите за стачка са претърпявали неуспех заради сплашвания и заплахи за уволнения на работници, отбелязва АФП. 

Споделяне

Още по темата

Още от Свят