Луксозните столични имоти поевтинели с над 40%

Луксозните столични имоти поевтинели с над 40%

През последните месеци абсолютният връх за продаден имот в София е 3000 евро за кв.м., което е наполовина по-малко от най-високата цена, плащана някога за жилище в България, сочи анализ за пазара на луксозни имоти на компанията "Юник Естейтс".

Собствениците на луксозни имоти се разделят с тях в този момент по две основни причини – изпитват финансови затруднения или считат, че с получените от продажбата средства могат да реализират по-изгодно вложение. Клиентите с финансови затруднения са едва 17% от всички и са най-склонни на отстъпки.

"Тези продавачи добре разбират по-слабата си позиция в момента и са гъвкави на масата на преговори. През последните месеци те получават между 60% и 70% от най-добрата цена, която имотът е имал по време на пиковите за пазара периоди през 2007 и 2008 година”, коментира Весела Илиева, изпълнителен директор на "Юник Естейтс".

"Нуждата от пари в брой ги подтиква да се разделят със собствеността си на тези нива, а ние по-често ги съветваме да не отказват предложението на купувача, тъй като на пазара хората с налични пари в рамките на 300 – 500 хиляди евро са много малко и в същото време имат голям избор от предложения”, допълва тя,

Луксозните жилища, към които купувачите най-често проявяват интерес, са с офертни цени между 150 и 200 хиляди евро за апартамент и около 600 000 евро за къща в елитните квартали. Сделки обаче се сключват на по-ниски от първоначално обявените нива.

Независимо от мотивите за сделка, купувачите са склонни да платят между 120 и 150 000 евро за добър апартамент в престижен район и около 500 000 евро за къща. Това прави имотите с цени над милион непродаваеми в настоящия момент – огледи на имоти в този ценови сегмент се правят изключително рядко и то за наистина уникални предложения.

Проучване на "Юник Естейтс" сочи, че едва 12% от клиентите им се нуждаят от жилището като първи и основен дом. Най-голям – 53 процента, е делът на тези, според които е подходящо време да се сключат изгодни сделки и да се реализират добри в дългосрочен план вложения. Останалите посочват като мотив за търсенето си различни лични причини - увеличаване на членовете на семейството, желание за промяна на средата или повишаване на материалния и социален статус, което биха желали да се отрази и на стила им на живот.

"Кризата в сектора на луксозните имоти настъпи със закъснение от три месеца поради характерния за по-заможните хора оптимизъм. През първите месеци на тази година реализирахме продажби на близки до миналогодишните нива, но през март промяната в нагласите стана осезаема и 1 милион евро се оказаха висока цена за имот в София.”, коментира развитието на пазара Илиева.

Стабилността, която пазарът показва през последните месец и половина обаче, не означава скорошно повишаване на ценовите нива. Тази новина не радва продавачите на луксозни имоти, тъй като собствеността им изгуби голям процент от своята стойност в рамките на година. Но общият оптимизъм е за предпочитане пред предхождащата го стагнация, тъй като за луксозните имоти е изключително важно да се намери купувач и реализация на офертата в срок. Причината е в това, че над 90% от луксозните имоти се продават напълно готови за живеене, а довършителните работи и обзавеждането губят своята актуалност и степен на лукс с течение на времето и амортизацията на жилището оказва пряко въздействие върху неговата цена.

Местоположението продължава да е ключов фактор при избора на имота, като няма промяна в локациите, считани от клиентите за елитни – районът на Докторска градинка и зоните около нея, кв. “Лозенец“, луксозните сгради около бул. “България“ и кварталите в полите на Витоша са най-предпочитани.

"Наблюденията ни върху пазарите в развитите страни сочат, че имотите с елитни локации възстановяват стойността си по-бързо от останалите. Това ще се случи и у нас, особено с онези, когато са запазили характеристиките си. Затова все повече родни инвеститори ще се възползват от настоящите ценови нива, за да се сдобият със скъпи по своята същност жилищни имоти”, прогнозира Весела Илиева.

Споделяне

Още от Имоти

Какво очаквате да свърши служебното правителство?