"Любимият" автоджамбазин на Бойко Борисов бе прибран в ареста

Снимка: БГНЕС

Софийският районен съд вкара за постоянно в ареста автокрадеца Ярослав Димитров, който бе заснет да задига БМВ и Ауди в подземен паркинг в кв. "Манастирски ливади". Само преди ден премиерът Бойко Борисов говори надълго и нашироко за Димитров по време на заседанието на Минитерския съвет.

Той потърси сметка от Министерството на правосъдието как така човек с три европейски заповеди за арест и множество дела в България може да е задържан по домашен арест. От думите му стана ясно, че той не вижда вина в действията на полицията, която е длъжна да контролира задържаните под домашен арест.

24 часа по-късно Ярослав Димитров вече е в арест с решение на Софийския районен съд. Той бе заснет в момента на кражбата.

Пред съда обвиняемият поиска по-лека мярка, а адвокатът му представи документи, че страда от болки в гърба, което би направило престоя му под стража трудно поносим.

Съдът обаче отхвърли тези доводи с аргумента, че има опасност Димитров да се укрие или извърши друго престъпление предвид богатото му криминално досие. 32-годишният мъж има 3 висящи досъдебни производства и една условна присъда от 2 години за източване на кредитна карта.

Софийският градски съд на свой ред е разрешил екстрадицията на Димитров в Италия, където трябва да бъде съден за извършени там престъпления. Това може да стане, след като делата му в България приключат.

Иначе премиерът Бойко Борисов дръпна цяла лекция пред министрите си и медиите как МВР хваща престъпниците, но съдиите ги пускали. Той обясни как народът искал единствено престъпниците да са в затвора и пак посочи съдиите за виновни, защото ги пускали.

Още същия ден главният прокурор съобщи за брутално престъпление срещу правосъдието от страна на полицията в Пловдив. Местните служители на реда са направили всичко по силите си, за да отърват от затвора шофьор, който е убил човек на пътя. Това доведе до уволнението на шефа на пловдивската полиция, но още нищо не се казва за наказателни дела срещу полицаи.

Министерството на правосъдието реагира по-късно през деня на нападките на премиера. Институцията напомни, че задържането под "домашен арест" се налага от съда по искане на прокурора. Спазването на забраната обвиняемият да напуска жилището си се контролира от МВР.

В словото си за борбата с престъпността премиерът Бойко Борисов говореше и за въвеждането на електронните гривни. Правосъдното министерство напомни, че купуването на гривните трябва да бъде заложено в бюджета за 2016 година.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?