Люспата на ядката на авокадото се оказа безценна

Люспата на ядката на авокадото се оказа безценна

Люспата на ядката на авокадото, която обикновено изхвърляме, съдържа ценни съединения, които предпазват от рак и натрупване на мазнини по кръвоносните съдове и могат да се използват за лечение на тежки болести, съобщи сайтът PhysOrg, цитиран от БТА.

"Може да се окаже, че люспите на ядката, смятана досега за отпадъчен продукт, е истинско съкровище заради медицинските съединения в нея, които могат да служат за лечение на рак, сърдечносъдови и други болести, каза Дебашиш Бандиопадиай от екипа на университета на Тексас. По думите му резултатите показват също, че люспите са потенциален източник на химикали за пластмаса и други промишлени продукти.

Учените са стрили люспите от 300 ядки на авокадо и са получили от тях олио и восък. Лабораторните експерименти са показали, че олиото съдържа 116 съединения, а восъкът - 16. Повечето от тях не са характерни за самата семка.

Сред ключовите съединения са хептакозан, който пречи на развитието на туморите, додеканолова киселина, която увеличава "добрия" холестерол, доконазол, който се използва в антивирусните лекарства.

Споделяне

Още от Общество

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?