Лютви Местан: Предсрочните парламентарни избори са неизбежни

”Необходима е промяна във формулата на властта”

Лютви Местан, сн. БГНЕС

Предсрочните парламентарни избори през 2016 г. са неизбежни. Това не е политическа цел на ДПС, а следствие от порочната формула на властта и от неуспешното управление на властта. Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан в запис за предаването "Годината" на "Дарик радио".

”Не би представлявало голям прогностичен риск, ако кажем, че 2016 г. може да се окаже освен година на редовните президентски избори, и година на предсрочни парламентарни избори, тъй като не може да се стигне развитие чрез реформи”, каза Местан.

По-рано днес премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов заплаши Реформаторите с предсрочни избори заедно с президентския вот наесен догодина, ако излязат от управлението.

Необходима е промяна във формулата на властта, каза още лидерът на ДПС.

ДПС няма ресурс да предизвика предсрочни парламентарни избори със своите 36 депутати. Животът на кабинета ще зависи от ефективността на управлението. Дали ще продължава измамно да се крие зад паравана на стабилността като самоцел или ще може да проведе политика на реформи. И понеже второто не е възможно, ерго не е възможно да има и успешно управление на кабинета, обясни той.

Според него ще се стигне до предсрочни избори, не защото ДПС го иска или не иска, а като естествено развитие на политическия процес. Не смятам, че при такава формула на властта е възможно да се изкара пълен управленски мандат.

Той отново обвини Реформаторите в десен болшевизъм. За нас болшевишкият принцип "целта оправдава средствата" не е валиден, добави Местан.

Съдебната реформа я започна Радан, но май я завърши Местан, коментира още той.

Лидерът на ДПС не отговори еднозначно дали партията му ща издигне кандидат за президент. Няма да избързам с отговора "не", защото ние сме национална системна либерална партия и не би трябвало да имаме никакви комплекси и съмнения да издигнем кандидат за президент.

Споделяне

Още от България