М. Карадайъ: Поздравявам г-н Пеевски и всички, които имат дадености да правят успешен бизнес

Премиерът да подаде оставка, щом признава, че обществените поръчки не се провеждат правилно

Сн.: БГНЕС

Мустафа Карадайъ - съпредседател на ДПС, в интервю за предаването "Здравей, България" по Нова телевизия

Водещ: Започна спиране на обществени поръчки. Може това да е променило вашите традиционни желания и да са заменени с други. Това как го оценявате?

Мустафа Карадайъ: Не можах да разбера.

Водещ: Ако е имало комфорт сред определена бизнес група в рамките на ДПС в някакъв момент по отношение на обществените поръчки, този комфорт нарушен ли е вече?

М.Карадайъ: Не можах да разбера.

Водещ: Порциите.

М. Карадайъ: Ако сме тръгнали да правим разни внушения, г-н Николаев, сутринта, имате това право. /../

Водещ: Въпросът е има ли промяна в разпределението на порциите, която промяна засяга по някакъв начин елита на ДПС или няма промяна по отношение на порциите?/../

М. Карадайъ: Нашите емоции, нашите предразсъдъци, включително и Иван Хаджийски ги оцени по начин, по който успелият човек все нещо е направил нередно, за да е успял, и ние му завиждаме, и той за нас е враг. Аз не споделям тази политика./.../

Водещ: Вие направихте току що връзка между думата престъпник, успял човек и обществени поръчки. Аз просто питах дали спрените обществени поръчки засягат ДПС по някакъв начин.

М. Карадайъ: Обществените поръчки са спрени, според нас, поради, нашето предположение е такова, липсата на пари за разплащане по тези обществени поръчки, защото вече сме в новия оперативен период от 2014 до 2020 година.

Водеща: Защо, обаче, Борисов облича спирането на тези обществени поръчки в борба с корупцията, като дрехата на борбата с корупцията.

М. Карадайъ: /.../Нашата оценка и нашето предположение е такова, най-вероятно ще ни отговорят управляващите, защото цялата информация и пълната е в тях...Порциите, ако ги разбираме като относителни дялове в едно разпределение, много е важно кой разпределя порциите, защото не са само оперативните програми, а имаме и държавен бюджет.

Водеща:Засегнато ли е ДПС, партията ви, от спрените поръчки, беше въпросът на Виктор, на който не отговорихте?

М. Карадайъ: /... /Засегната е цяла България и всички български граждани, включително и Мустафа Карадайъ, Ани Цолова и Виктор Николаев, поради простата причина, че там нашето предположение е, че на база проведени обществени поръчки, за да бъдат спрени обществените поръчки, единствената причина е недостига на пари, т.е. неправилното разпределение на парите/…/

Водеща: Защо Бойко Борисов нарича това борба с корупцията? И така за 2 милиарда.

М. Карадайъ: От разпределението на пари и от разпределението на порциите.

Водеща: Защо Бойко Борисов нарича това борба със съмненията за зависимости и задкулисие в неговото управление?/.../

М. Карадайъ: Ако погледнем по този начин вашия въпрос, значи г-н Борисов като премиер на републиката, г-н Борисов като ръководител на администрацията в държавата, значи той от една страна признава, че неговата администрация не провежда по правилен начин обществените поръчки. Ясни са законите, ясни са правилата, изписани са, включително и контролните органи и държавни институции са ясни, и от тази гледна точка това ако е неговото признание, значи той трябва да си подаде оставката и да дойде премиер, който ще подреди една функционираща администрация.

Водеща: Още малко въпроси/…/

М. Карадайъ: Един момент, сега. Че служител на айрогарата ме е сигнализирал и аз спирам обществени поръчки за милиони, и го броим за сериозно?

Водеща:Това за чистачките, имате предвид?

М. Карадайъ: Извинявайте, функционираща държавна администрация ако имаме, значи това не са основанията. Ако някой признава, че не може да ръководи администрацията, значи не че му е право, негово задължение е/.../

Водеща: Разбрахме ви, да си ходи, казвате вие. Извън казуса с чистачките, позволете да си задам въпроса...

М. Карадайъ: Един наш приятел беше казал:“Всеки един от нас да върши онова, което може“. Примерно аз не мога да пея като Галена, но мога да правя друго. Това е цитат...Т.е. този, който може да ръководи администрация- да ръководи администрация, този, който може да прави политика – да прави политика, този, който е журналист като вас да си разпознава ролята.

Водеща: След малко за този ваш приятел, който е Ахмед Доган.

Водещ: Имаме 5 минути. Доган ще се върне ли начело на партията? Такъв намек видяхме вчера в интервю на друг съпредседател. Внушение ли е това също или би се върнал начело на ДПС?

Мустафа Карадайъ: Поредното внушение. Къде да се върне Доган? Г-н Доган е почетният председател на ДПС/.../Ако погледнем устава на ДПС за почетния председател е казано, че той олицетворява ДПС и следи за стратегическите…

Водещ: Говорим за оперативно председателско място.

М. Карадайъ: Оперативен председател на ДПС към днешна дата могат да бъдат потенциално малко над 50 000 български граждани.

Водеща: Вчера в студиото ни бившият финансов министър Симеон Дянков е направил справка и е установил, че освен фирма, която свърза и Борисов с Пеевски, фирма, която е свързана с друг ваш колега, депутат от ДПС, който празнува на Йордановден, участва доста активно и много активно печели през последните 7-8 години обществени поръчки. Не знам при такава активност, да съм видяла подобна декларация пред Сметната палата за човек, който е толкова навътре и сериозно с бизнеса. Как ще коментирате това? ДПС ли печели тези обществени поръчки?

М. Карадайъ: Да направим ли оценка на сестра му на г-н Дянков?

Водещ: В смисъл?

М. Карадайъ: И на следващото предаване така да обясняват дали има сестра или няма сестра.

Водеща: Това ли е отговорът?

М. Карадайъ: Какъв отговор да ви дам? Не, ама колеги, дайте малко по-сериозно. Значи, според българското законодателство всички народни представители, според Закона за конфликт на интереси, минимум по две декларации предварително подаваме. Тези декларации са в публичен регистър. Всички онези внушения на близки или неблизки хора, близките хора на г-н Дянков го изхвърлиха много позорно преди време. Мисля, че всички си го спомняме и е в публичното пространство.

Водеща: Той и Борисов свързва фирмите с Пеевски?

М. Карадайъ: Г-н Пеевски ако е един добър бизнесмен в държавата, ние всички граждани на държавата и държавните институции би било редно да подкрепяме... Поздравявам г-н Пеевски и не само г-н Пеевски, и всички онези български граждани, които имат дадености и могат да правят и правят успешен бизнес в страната ни.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?