М-Тел насочва инвестиции и за достъп до интернет в малки селища

Най-големият мобилен оператор "Мобилтел" започва да инвестира и в инфраструктура за достъп до интернет и в по-отдалечени и малки населени меса, а не само в централните градове в страната. Това съобщи изпълнителният директор на телекома Андреас Майерхофер по време на участието си във Виенските икономически дискусии в сряда. Те са организирани от Виенския икономически форум и Българска търговско-промишлена палата.

"Вярваме, че осигуряването на достъп до високоскоростен интернет е базова предпоставка за регионалното развитие на България. Работим в тясно сътрудничество с общините по места за разширяване на броудбанд покритието, дори и в най-отдалечените райони на страната.”, каза Майерхофер.

Той обаче се оплака от това, че на компанията му му се налага да чака с месеци, за да получи разрешение за изграждане на инфраструктурата и призова за опростяване на административните процедури и преодоляване на бюрокрацията при даването на разрешения.

Шефът на М-Тел коментира като доста сложна картината на либерализация в телеком сектора. От една страна се наблюдава изключително строга регулация на мобилния пазар, който е силно конкурентен, а от друга – слаба регулация на монополизирания фиксиран пазар, заяви Майерхофер. По думите му този дисбаланс трябва да бъде преодолян възможно най-скоро, за да има нови инвестиции във фиксираната инфраструктура.

Според изнесени от него данни телеком индустрията в България осигурява 6 % от брутния вътрешен продукт, нещо което в много други страни е недостижимо. Той даде пример как от придобиването на М-Тел от Телеком Аустрия Груп досега инвестициите, вложени в България надминават 700 млн. евро.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?