Мадрид отхвърли каквото и да било посредничество в кризата с Каталуния

Мадрид отхвърли каквото и да било посредничество в кризата с Каталуния
Испанското правителство отхвърли каквото и да било посредничество в кризата с Каталуния, съобщиха световните агенции. 
 
"Ако Пучдемон иска да говори или да преговаря, или да изпрати посредници, той знае отлично какво трябва да направи преди това: да се върне на пътя на закона, от който изобщо не биваше да се отклонява", подчертаха централните власти в комюнике.
 
Изявлението бе публикувано почти веднага след като каталунският регионален премиер Карлес Пучдемон отново призова испанските власти да се съгласят на посредничество за намиране на изход от най-тежката политическа криза в страната от десетилетия, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.
 
В реч, предавана по телевизията, Пучдемон определи тази вечер централното правителство като безотговорно заради отказа му да приеме посредничество. През идните дни ще представя пътна карта за независимост на Каталуния, потвърди свое обещание той.
 
Очаква се каталунският парламент да обяви в понеделник едностранно независимостта на автономната област, отбелязва Ройтерс.
 
Испанският вицепремиер Сорая Саенс де Сантамария призова каталунския лидер да се откаже от плановете си да обяви независимостта на региона, предаде ТАСС.
 
"Призовавам Пучдемон да уважава Испания и Каталуния. Отвъд пределите на закона няма демокрация", подчерта Саенс де Сантамария. Тя призна, че никога не е имало "такова разделение" между кралството и североизточната автономна област. 
Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?