Всеобща стачка и масови протести срещу полицейското насилие блокираха Каталуния

"Вън окупационните сили!", "Улиците винаги ще бъдат наши!" и "Затворено поради революция" са част от лозунгите

Всеобща стачка заради полицейското насилие по време на референдума в неделя почти блокира цяла Каталуния във вторник. Според общинската полиция общо триста хиляди души са участвали в различните прояви и форми на протест. 
 
Най-малко 24 отделни протеста спряха движението през пътни артерии, създавайки задръствания, които стигаха до 10 километра. 
 
"Вън окупационните сили!", "Улиците винаги ще бъдат наши!", "Затворено поради революция", гласяха лозунги на демонстрантите, които развяваха сепаратистки знамена. 
 
Една от демонстрациите бе пред централата в Барселона на управляващата в Испания Народна партия, друга - пред полицейската префектура. Студенти се събраха на протест на Университетския площад и след това се разделиха на няколко лъча в каталунската столица.
 
Транспортът не работи
 
Общественият транспорт не се движи през по-голямата част от деня и дори футболният клуб Барселона отмени тренировките си. Много малки бизнеси са затворили за деня, а училищата, университетите и здравните служби работят на минимум. 
 
Общата стачка, обявена от синдикатите, засега не е засегнала работата на международното летище "Ел Прат" в Барселона. Летището работи нормално и до момента не са регистрирани никакви инциденти, посочи Държавната служба за управление на летищата. Въпреки това на пътниците се препоръчва да проверят статута на полета си и предварително да планират как да се придвижат до летището. Международното летище в Барселона е второто по големина в Испания след мадридското и през 2016 г. обслужи рекордните 44.1 милиона пътници.
 
ЖП компанията Renfe отмени 151 влака и скоростните влакове AVE.
 
"Пристанищата в Барселона и Тарагона работят при минимален режим, същото важи и за товарния превоз, затворени са 59 автомагистрали, всички университети, а от сферата на здравеопазването в стачката се включиха 75 на сто от работещите", съобщи ръководителят на каталунския департамент по транспорта Долорс Баса. Затворени са и някои от музеите, театрите, изложбените зали.
 
Протести срещу полицията: "Вън окупационните сили"
 
Един от главните притегателни центрове за протестиращите каталунци стана регионалното управление на националната полиция в Барселона. Хиляди се събраха пред издигнатите около сградата ограждения и скандираха "Убийци", "Фашисти", "Страхливци", "Хайде, излезте", "Окупационните сили - вън от Каталуния".
 
Полицаите от другата страна на огражденията не реагираха на обидите и неприличните жестове на протестиращите и отказаха да дават изявления.
 
В каталунската столица се полагат и цветя край обществените сгради, които бяха "атакувани" от полицията в неделя при опита на централните власти да попречат те да бъдат използвани като избирателни секции.
 
В акцията участват най-големите каталунски профсъюзи. Тяхното централно ръководство все пак заяви, че не подкрепя акцията, обявена от сепаратистките организации, тъй като това би означавало подкрепа на идеята за едностранно отделяне. 
 
Премиерът Пучдемон обяви, че подкрепя провеждането на стачката. “Тази стачка ще помогне да се подсили това, което направихме в неделя и ще направим в близките дни”, каза той.
 
Враждебността на местните жители към представителите на силите за сигурност непрестанно расте след белязаната им от насилие намеса за спиране на референдума за независимост в неделя, който бе забранен от испанския съд, отбелязва Франс прес. По официални данни над 890 цивилни и около 430 полицаи бяха ранени при сблъсъците.
 
От 23.00 ч. снощи (полунощ българско време) стотици демонстранти се събраха пред хотел в Пинеда дел Мар на 70 км северно от Барселона, където бяха отседнали около 200 полицаи.
 
Според пожелал анонимност служител на хотела два часа по-късно демонстрантите били все още многобройни и се държали заплашително, до степен да се наложи регионалната каталунска полиция "Мосос д'Ескуадра" да отцепи двете улици около хотела, за да защити колегите си от националната полиция.
 
В Барселона през изминалата нощ също се събраха демонстранти пред казарма на Гражданската гвардия. Демонстрации е имало и пред полицейски участъци в други градове в Каталуния според полицейския синдикат СУП.
 
"Никога не бях преживявал подобна ситуация. Полицаите са физически застрашени. Бягат от хотел на хотел, преследват ги, те са като плъхове, които трябва да се скрият", заяви говорителят на СУП Рамон Косио. "Положението е много сериозно", добави той и разкритикува липсата на реакция на вътрешното министерство и регионалните власти. "Никога не съм преживявал подобен тормоз", заяви той и изрази мнението, че държавата "губи контрола над сигурността".
 
Говорителят на Гражданската гвардия Хосе Кобо потвърди проявите на тормоз срещу тези сили на реда, които според него са били заплашвани от местното население и от кметове сепаратисти.
 
Мадрид обвинява каталунското правителство, че подстрекава към бунт

Испанският министър на вътрешните работи Хуан Игнасио Соидо Алварес обвини днес сепаратисткото правителство на Каталуния, че подстрекава към бунт жителите на автономната област, съобщи Франс прес.

 
Критиките бяха отправени след зачестяването на случаи на насилие срещу служители на испанската полиция.
 
"Ние виждаме как правителството на Каталуния тласка ден след ден хората към пропастта и подстрекава към бунтове на улиците", заяви Алварес.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа