Мафиотският скандал около литовския президент се разраства

Комисия за парламентарно разследване в Литва характеризира президента Роландас Паксас като заплаха за сигурността на държавата заради предполагаемите връзки между неговия кабинет и организираната престъпност в Русия, предаде Би Би Си.

Във вторник докладът на комисията ще бъде обсъждан от парламента, която трябва да реши дали да започне процедура за сваляне на Паксас.

Разследването започва преди месец, след като службите за сигурност обявиха, че президентската канцелария има връзки с организираната престъпност.

Според доклад на службите, информация от който изтече по-рано тази година, основният спонсор на президента, руснакът Юри Борисов, е свързан с нелегални оръжейни сделки за Судан.

В доклада също се посочва, че някои от съветниците на Паксас са свързани с криминални среди и Литва е била използвана като база за финансиране на международния тероризъм.

Литва е сред 10-те държави, които ще се присъединят към ЕС през май догодина, припомня Би Би Си.

Фактът, че президентът на Литва Роландас Паксас е уязвим в скандала за връзки на администрацията му с мафията, представлява "заплаха за сигурността на държавата", заяви Алоизас Сакалас, председател на комисията, натоварена с разследването.

По думите му Паксас е пряко замесен и носи директна отговорност за няколко случая на изтичане на информация от администрацията му, предаде Ройтерс.

Открихме няколко случая на изтичане на информация от президентството. В един от тях информацията е изнесена директно от президента, обясни Сакалас. По неговите думи е време Паксас да поеме отговорност за скандала, който бушува в Литва от няколко седмици, и докладът дава възможност за започване на процедура по отстраняване на президента от власт.

Самият Паксас отрича да е нарушавал законите и отказва да се оттегли от поста си.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?