Магистралите можело да провалят коледната добавка за пенсионерите

Симеон Дянков, Сн: БГНЕС

Мекото време, което е довело до ускорено строителство на магистралите “Струма” и “Тракия”, може да провали плащането на коледна добавка на пенсионерите. Причината е авансовото плащане на извършеното строителство за около 160 – 180 млн. евро. Това става ясно от интервю на финансовия министър Симеон Дянков в “Стандарт”, публикувано в понеделник .

С държавния бюджет нещата са добре и дори имаме малък излишък, посочва Дянков. По думите му обаче отворен остава въпросът с еврофондовете и какво държавата авансово ще трябва да разплати на строителите преди Брюксел да ни възстанови средствата.

Още през септември страната ни е изпратила искане за възстановяване на 400 млн. евро от Европейската комисия. Около 19 – 20 ноември са ни върнати 153 млн. евро. Дянков очаква и останалата сума да ни бъде възстановена до 10 декември.

“Още 160 – 180 млн. евро очакваме да разплатим авансово и да изпратим към Брюксел. Сума, която не беше предвидена първоначално. Поради това има известна несигурност до първата седмица на декември точно какъв ще е дефицитът”, заявява Дянков. Той прехвърля отговорността на социалния министър за разпределяне на парите в случай, че има излишък. “Как ще се използват парите, ако има излишък, напълно зависи от министър Тотю Младенов и неговите хора”, казва Дянков, който умело продължава да поддържа напрежението около плащането на коледни добавки за пенсионерите и съответно на общественото внимание към себе си.

За коледни добавки за пенсионерите са необходими допълнителни около 60 милиона лева, изчисли президентът на КНСБ Пламен Димитров, който е във Варна. Според него пенсионерите с минимални пенсии трябва да получат по 50 лева за Коледа, а тези с пенсии до 400 лева - по 20 лева.

Димитров смята, че пари за добавки могат да се осигурят, тъй като по думите му в края на октомври бюджетът е с 200 милиона лева на плюс.

Дянков от своя страна посочва, че никога не е бил привърженик на идеята за 13-а заплата, коледни добавки и т.н., защото те не решават фундаментално даден въпрос. “Това е вид популизъм – дайте да дадем на хората да се чувстват коледно по-добре. Аз искам хората да се чувстват постоянно по-добре.", казва Дянков.

Министърът на околната среда и водите Нона Караджова е посочена като отличник по финансова дисциплина. В челната тройка влизат още Министерството на отбраната, което за първи път от 2008 г. приключва без задължения, както и министърът на икономиката Делян Добрев, посочва Дянков.

Най-големите спорове относно бюджет 2013 г. Дянков е водил с министрите на земеделието Мирослав Найденов и на културата Вежди Рашидов “донякъде”. Министър Найденов е защитавал държавните субсидии в сектора, на които Дянков е противник.

Загубите от пълната забрана на цигари се оценяват на около 220 млн. лв., посочва Дянков. Той определя въвеждането на тази мярка “като една от най-големите реформи в целия мандат и за всички сфери”. Аргументите му са, че здравето на хората е по-важно и “следващите финансови министри ще плащат по-малко за здравеопазване”.

Според Дянков демографската криза не се решава с 50 и 100 лв. допълнително, а с цялостна социална политика, която осигурява достъп до услуги. Затова в бюджет 2013 г. се дават 30 млн. лв. за 15 нови детски градини. Най-важното, което може да се направи, за да се обърне демографската картина, е създаване на работни места, за да остават хората в България, смята Дянков.

До края на ноември експертите от НАП трябва да кажат кои от идеите за въвеждане на данъчно дознание са осъществими, казва още Дянков. Идеята му е от началото на следващата година да се подготви закон, който преди изборите да даде базата за работата на такава структура. Той посочва и че един от заместник-директорите в НАП си е отишъл, защото е смятал, че дознанието няма как да се въведе.

"Аз не смятам, че избори се печелят с безсмислени харчове, както беше през 2009 и 2005 г. Смятам, че избори се печелят, като си покажеш общото творчество за 4 години, особено в тежката икономическа ситуация в цяла Европа", заявява още Дянков.

Споделяне

Още от Бизнес