Магистрати предупредиха за бъдещ “срив в съдебната система”

Висши магистрати предупредиха за възможен срив в работата на съдебната система, ако парламентът приеме в този му вид новия съдебен закон.

На заседанието на парламентарната правна комисия в четвъртък зам.-председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Румен Ненков възрази срещу предвиденото право на страните по дела да искат от ВКС произнасяне с тълкувателни решения.

Според проекта това може да става само след влязла в сила присъда и наличие на противоречиви съдебни решения. По думите на Ненков това ще превърне тълкувателната дейност на ВКС в средство за разрешаване на индивидуални спорове, което е “недопустимо”.

Той отбеляза, че това може да доведе до “срив в съдебната система”, да създаде четвърта съдебна инстанция и да натовари до крайност двете върховни съдилища. Становището на Ненков бе подкрепено от зам.-председателя на ВАС Венета Марковска.

Председателят на правната комисия Янаки Стоилов (Коалиция за България) заяви, че проблемът ще бъде коригиран между първо и второ четене.

В четвъртък с 13 гласа “за” и един глас “против” на ДСБ проектозаконът за съдебната власт мина на първо четене в комисията.

Държавното обвинение в лицето на зам.-главния прокурор Христо Манчев поиска корекция на текстовете, които се отнасят до бюджетната самостоятелност на съдебната власт. В момента шефовете на съдилищата, прокуратурите и следствените служби са блокирани от третата поправка в конституцията и нямат право да се разпореждат с бюджетните си сметки без разрешението на министъра на правосъдието.

Манчев поиска още към регионалните административни съдилища да се създадат и административни прокуратури. Представителят на следствието Румен Георгиев поиска по-голяма квота за неговата институция във Висшия съдебен съвет (ВСС). Според проекта на ЗСВ следователите ще имат само един представител в съдебния съвет.

НДСВ официално срещу партньорите

В четвъртък НДСВ за първи път даде ясен знак, че няма да подкрепи създаването на постоянно действащ ВСС, за какъвто настоява магистратската гилдия, а БСП и ДПС подкрепят идеята.

“Ясно е, че при тези увеличени функции ВСС няма как да си изпълнява задълженията, ако заседава един път седмично”, обясни депутатът от Коалиция за България Мая Манолова. По думите ѝ създаването на заседаващ ежедневно ВСС “вероятно ще бъде приета” между първо и второ четене на законопроекта.

“Според нас това ще дебалансира цялата съдебна власт чрез промяната на функциите на една част от системата”, заяви депутатът от НДСВ Илко Димитров.

Ако се реши ВСС да е постоянно действащ и членовете му да не съвместяват този пост с друг в рамките на съдебната система, това означава избор на нов състав на съвета. НДСВ е против това, защото иска да си запази хората във ВСС, избрани от предишния парламент, поне до ноември. Тогава изтича мандатът на председателя на ВКС Иван Григоров и съдебният съвет трябва да избере нов председател.

Членовете на ВСС, излъчени от НДСВ, са Радка Петрова, председател на Пловдивския апелативен съд, Владимир Иванчев, шеф на Софийския окръжен съд, съдията във ВАС Панайот Генков и адвокат Любомир Цеков.

Реално във ВСС би останал само проф. Александър Воденичаров, който е декан на Юридическия факултет в Югозападния университет в Благоевград.

Споделяне

Още от България