ВСС в самокритичен тон:

Магистратите не са се чувствали подкрепени от нас, когато ги посипваха с негативни оценки

Членовете на ВСС: Лазар Груев (вляво) и Анелия Мингова (вдясно)

Докладът от мониторинга на ЕК върху България накара за първи път членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) да бъдат силно самокритични и да коментират конкретните негативни оценки на Брюксел към работата на съдебната система.

 

Само председателят на инспектората към ВСС Ана Караиванова каза, че се е колебаела дали да прекъсне отпуската си заради доклада, но когато видяла, че не е обективен, дошла да опонира.

 

Представляващият ВСС негов член Анелия Мингова призна, че "очевидно магистратите не са почувствали подкрепата на съвета, когато към тях са били отправяни негативни оценки и критики". За обвинението, че ВСС е бил пасивен, когато съдебната система е била нападана, Мингова каза, че съветът е заемал конструктивна позиция, за да се потуши напрежението. Тази пасивност обаче е била оценена негативно от ЕК.

 

Анелия Мингова смята, че този състав на ВСС не се е радвал на особен комфорт от другите институции, дори е бил посрещан враждебно.

 

Тя призна още, че членовете на съвета са били високомерни към диалога с гражданските организации.

 

В коментара си за рамките на доклада Мингова заяви, че ЕК е коментирала не толкова постигнатото досега, колкото това, което трябва да се постигне. Представляващият ВСС посочи като проблеми атестациите и разнородните дисциплинарни практики на съвета.

 

"Ние не отричаме наличието на тези проблеми, но изводите (в доклада) са крайни", отбеляза тя.

 

"Този ВСС е избрал над 600 ръководители в съдебната система, докато спорните назначения са "няколко", каза тя и добави, че същевременно се е въвело публично изслушване на кандидатите, неправителствените организации са им правили профили.

 

По въпроса на констатацията в оценката на ЕК за натовареността на съда тя каза, че тя се отнася до последното решение на ВСС за съдия Тодорова, както и за наказанията на ВСС, които падат в административния съд.

 

Мингова изтъкна, че без взаимодействие с Народното събрание проблемът няма как да бъде решен.

 

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лазар Груев каза, че "докладът е обективен, реалистичен и партньорски".

 

"България трябва да покаже необратимостта на тенденциите на върховенството на закона и защитата на независимостта на организацията на съдебната власт.

 

"Груба грешка ще бъде докладът да се чете както дяволът евангелието и да се използва за нападки и изтъкване. Няма място за себеизтъкване", каза Груев.

 

На въпрос има ли политически натиск на съда, той заяви, че не смята "да има конкретен натиск над конкретен съдия за конкретно дело". Според Груев говореното срещу съда руши доверието на гражданите в съда и засяга неговата независимост.

 

Председателят на Върховния административен съд Георги Колев смята, че "най-сериозната препоръка е, че тенденцията на реформи в съдебната система трябва да са необратими".

 

По отношение на противоречивата практика, той каза, че ще се реши с тълкувателни решения още през септември.

 

Главният прокурор Борис Велчев изрази разочарованието си, че проблемът с натовареността на прокурорите не е влязъл в доклада и така не му е било обърнато необходимото внимание.

 

Той отчете, че за последните четири години над три пъти е нараснал броят на лицата, осъдени за участие в организираната престъпност.

 

Велчев смята, че на всички отправени от страна на ЕК критики по отношение на прокуратурата ще бъдат дадени отговори до края на 2013 г., когато ще е следващият мониторингов доклад.

Споделяне

Още по темата

Още от България