Майкъл Блумбърг се оттегля от пост в ООН, за да се кандидатира за президент на САЩ

Майкъл Блумбърг

Бившият кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг, който се включи наскоро в надпреварата за кандидат-президентската номинация на Демократическата партия на САЩ, напуска поста си като специален пратеник на ООН за борбата с климатичните промени, съобщи "Асошиейтед прес".

Говорителят на ООН Стефан Дюжарик заяви, че на Блумбърг е изпратил на 11 ноември писмо до генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, съобщавайки, че се отказва от поста.

Милиардерът е отдавнашен активист за проблемите на климата и беше назначен през януари 2014 г. за специален пратеник на ООН за градовете и климатичните промени от тогавашния генерален секретар на световната организация Бан Ки-мун. Гутериш промени наименованието на поста му през март 2018 г.

Дюжарик заяви, че Блумбърг "като пратеник на ООН изигра ролята на катализатор за обединяване на градове по света" в борбата срещу промените в климата.

В писмото с оставката на Блумбърг, пратено на 11 ноември, две седмици преди да обяви официално да обяви включването си в битката за кандидат-президентската номинация, бившият кмет "благодари на генералния секретар за лидерската му роля по въпросите на климата", добави говорителят.

Когато Блумбърг беше назначен на новия си пост през март 2018 г., той заяви, че президентът Доналд Тръмп може да стане "голям лидер", ако промени позицията си за глобалното затопляне и не напусне Парижкото споразумение за климата. Това обаче не се случи.Тръмп обяви още през юни 2017 г., че САЩ напускат Парижкото споразумение, изпълнявайки предизборно обещание.

Според текста на споразумението обаче нито една страна не може да се изтегли от него през първите три години след ратифицирането му на 4 ноември 2016 г., припомня АП.

Споделяне

Още от Свят