Македония очаква от София проевропейски посланик

България ще изпрати в Македония проевропейски настроен посланик, след като страната беше подложена на натиск от ЕС, че досегашните ѝ дипломати в Скопие с поведението си допринасяли за лошия климат в отношенията между двете страни, пише във вторник македонският вестник ”Време”.

Европейските ръководители вече от дълго време са недоволни от отношението на България към Македония и към Турция и затова искат от властите в София да поставят в Скопие и Анкара дипломати, които да работят за подобряване на добросъседските отношения, продължава вестникът.

Според "Време“ четвъртият посланик на България в Скопие ще бъде Раковски Лашев, дипломат от кариерата, който допреди няколко месеца е изпълнявал длъжността секретар на българската мисия към ООН в Женева. Преди това Лашев е бил ангажиран в Канцеларията на ОССЕ.

Очаква се най-късно до седмица българското правителство да потвърди избора на Лашев, който щял да встъпи в длъжност след два месеца. Изданието припомня, че България вече една година няма посланик в Скопие, след като предишният посланик Михо Михов се кандидатира за депутат и напусна поста предсрочно.

Все пак източници от българското посолство в македонската столица казали за "Време“, че причините за заминаването на Михов били много по-дълбоки и се криели в проблеми около издаването на български паспорти за македонски граждани.

Вестникът твърди, че за поста посланик в Скопие е имало голям интерес сред българските дипломати. Сред кандидатите бил и министърът за българите в чужбина Божидар Димитров, определен от "Време“ като "радикален български националист“. Премиерът Бойко Борисов обаче не искал и да чуе за кандидатурата на Димитров заради неговите изказвания срещу Македония.

Изданието пише още, че за началото на февруари е планирано посещение на българския президент Георги Първанов в Скопие. В рамките на визитата той трябва да бъде приет от неговия македонски колега Георге Иванов, както и от премиера Никола Груевски. Посещението на българския президент ще бъде използвано и за да бъде адресирано силно послание до властите в Скопие, че България ще продължи да подкрепя Македония по пътя към ЕС и към НАТО, но че за замяна ще поиска да се спре езика на омразата към България . Освен това Първанов ще иска да се увери, докъде е стигнало разследването за инцидента в Охридско езеро, при който загинаха 15 български туристи.

Споделяне

Още от Балкани

Какво очаквате да свърши служебното правителство?