Макроикономист от класа оглави руското икономическо министерство

Максим Орешкин

Досегашният руски заместник-министър на финансите Максим Орешкин, назначен от президента Путин за министър на икономическото развитие, е най-младият министър в руското правителство. Колегите на Орешкин го наричат макроикономист от класа и суперквалифициран специалист, пише бизнесизданието "РБК".

Според вестника, цитиран от Би Би Си, новият министър е приемлив за всички независимо от досегашните чести разногласия между финансовото и икономическото министерство във връзка с федералния бюджет. С назначаването му двете ведомства изглежда ще минат от конфронтация към сътрудничество, смята Наталия Орлова, банков икономист.

"Синергично действие" очаква занапред от двете министерства Александър Калинин, лидер на бизнесасоциацията "Опора на Русия".

Но бизнес омбудсманът Борис Титов, традиционно критикуващ правителството на Русия, вижда в назначаването на Орешкин знак, че кабинетът не се кани да променя курса на монетарните власти и ще продължи твърдата монетарна политика, финансовото свиване.

Въпросът е дали Орешкин ще се придвижи от "счетоводителската" логика към логиката, целяща развитие на икономиката. Защото "ако в най-близко време не направим решителни стъпки, ще минем точката, след която връщане няма - стагнацията и изоставането ще станат необратими", предупреждава Титов.

В момента ситуацията в икономическото министерство "няма как да е по-лоша" - Русия няма нито ясна икономическа политика, нито стратегия за развитие на икономиката, отбелязва неназован инвестиционен банкер. С идването на Орешкин като министър той очаква в икономическия блок на правителството да се формира екип, по-ефективен от министерството на икономическото развитие в досегашния му вид.

Споделяне

Още от Свят