Макрон говорил за правата на човека с китайския лидер, но не иска публичност

Макрон говорил за правата на човека с китайския лидер, но не иска публичност

Френският президент Еманюел Макрон каза, че не иска да се произнася публично и да дава уроци на Китай по въпроса за правата на човека, защото това е напълно неефикасно, предаде Франс прес. Това изявление Макрон направи по време на официалната си визита в Пекин, която приключи в сряда.

"Има различия между нас, които са свързани с нашата история, с нашите дълбоки философии, с характера на нашите общества. Мога да си направя удоволствието да давам поуки на Китай, правейки изказвания за френската преса. Това се е правило много в миналото, но не даде никакъв резултат", каза Макрон пред журналисти по време на посещение на галерия на изкуствата в Пекин.

Въпросът за правата на човека ще бъде засегнат от Макрон в частни разговори по време на визитата му в Китай, увери Елисейският дворец преди началото на пътуването му в азиатската държава. Френският президент обаче отказа да говори публично за него. "Това е напълно неефикасно. Вярвам в дипломацията на взаимното уважение", каза Макрон.

Правозащитната организация Хюман райтс уоч призова Макрон да поиска публично от китайския президент Си Цзинпин подобрения в ситуацията с правата на човека в Китай. Правозащитната организация спомена по-специално случая с Лю Ся, вдовицата на починалия нобелов лауреат за мир Лю Сяобо. Тя е под домашен арест, без да са ѝ повдигнати каквито и да е официални обвинения.

Световният уйгурски конгрес също отправи призив към Макрон да повдигне въпроса за правата на човека в Китай. Конгресът е организация на живеещи в изгнание представители на китайското мюсюлманско малцинство уйгури. Част от тях се оплакват от религиозна, социална и икономическа дискриминация от страна на китайските власти. А в последните години радикализиран клон на уйгурите извърши атентати в Китай. Пекин наложи драконовски мерки за сигурност района Синцзян, където живеят повечето уйгури.

Макрон каза, че е повдигнал тези въпроси, свързани с правата на човека по време на визитата си.

"Говорих за тези безпокойства с президента Си Цзинпин. Той знае, че те съществуват в Европа, по-специално по въпроса за свободите и универсалните права. И аз знам, че за него темата е важна", каза Макрон

"Има разговори, но не пред журналистите, не по открит начин, а на четири очи, които могат да бъдат полезни и да дадат резултати. Аз подкрепям такива разговори", каза Макрон.

Споделяне

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?