Макрон иска да превърне Франция в технологичен лидер

Макрон иска да превърне Франция в технологичен лидер

Френският президент Еманюел Макрон кани световните новатори, инженери и създатели на бизнес във Франция в опит да я превърне от страна, която лежи на стари лаври, във водеща технологична нация, предаде Асошиейтед прес.

Като първа стъпка в тази посока френското правителство въведе т.нар. "Френска технологична виза" - четиригодишно разрешително за пребиваване, което се издава ускорено за предприемачи и техните семейства, отговарящи на определени критерии.

Неотдавна, след като президентът Доналд Тръмп обяви, че оттегля САЩ от Парижкото климатично споразумение, Макрон покани американските учени, изследващи климата, да дойдат във Франция. А вчера на парижкото технологично изложение "Виватех" френският президент заяви на английски: "Във времена, когато някои смятат, че стените са решение, ние наистина смятаме, че правилният път е да бъдем отворени, тъй като предизвикателствата, пред които сме изправени, са глобални".

"Искаме пионерите, новаторите, предприемачите от цял свят да дойдат във Франция и да работят с нас за разработване на зелени технологии, хранителни технологии, изкуствен интелект - за всевъзможни иновации", каза президентът.

Искам Франция да бъде страна, която работи със и за бързоразвиващи се млади технологични компании, и страна, която разсъждава и действа като такава компания, подчерта Макрон.

На изложението той си поговори с робот на английски и се срещна със създатели на стартъп компании.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?