Макрон изпрати послание за скромност с костюм за 450 евро

Макрон изпрати послание за скромност с костюм за 450 евро

Новият президент на Франция Еманюел Макрон беше облечен на днешната церемония по встъпването си в длъжност в костюм за скромната сума от 450 евро, предаде Ройтерс.
Агенцията определя това като опит на Макрон да се разграничи от проявите на разточителност в политиката.

Фактът, че екипът на новия френски президент разкри цената на костюма, както и че дрехите марка "Луи Вюитон", с които бе съпругата му Брижит, са били наети от модна къща, има значение във Франция. Когато по време на предизборната кампания името на съперника на Макрон от консерваторите Франсоа Фийон бе замесено във финансови скандали, един от тях беше за това, че богат бизнесмен му е подарил два ушити по поръчка костюма на стойност около 13 000 евро.


Тъй като според социологическите проучвания почтеността е сред основните качества, които френските избиратели искат президентът да има, поради факта, че са им омръзнали подобни скандали, изборът на облекло от страна на новия президент изглежда изпраща и послание, че той ще бъде различен от предшествениците си, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.


Бившият президент консерватор Никола Саркози, управлявал Франция между 2007 и 2012 г., водеше лъскав начин на живот. Предшественикът на Макрон, социалистът Франсоа Оланд, който се самонарече "нормалния президент", беше подложен на критики за това, че плащал на фризьора си по близо 10 000 евро на месец.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят