Макрон каза на Пекин, че китайският "път на коприната" не може да бъде еднопосочен

Макрон каза на Пекин, че китайският "път на коприната" не може да бъде еднопосочен

Еманюел Макрон каза, че Китай и Европа трябва да работят заедно по инициативата на Пекин "Един пояс - един път". Целта ѝ е да изгради съвременен "път на коприната", който обаче не може да бъде "еднопосочен" според френския президент, предаде Ройтерс.

"Древните пътища на коприната никога не са били само китайски", заяви Макрон в реч пред университетски преподаватели, студенти и търговци в град Сиан - източна отправна точка на древния Път на коприната.

"По дефиниция тези пътища могат да бъдат единствено общи. Ако са пътища, не може да са еднопосочни", заяви френският държавен глава.

Започнат през 2013 г., проектът цели да свърже Китай по суша и море с Югоизточна Азия, Пакистан и Централна Азия, след това с Близкия изток, Европа и Африка. На среща през май 2017 г. Си обеща да вложи в проекта 124 милиарда долара, но западните столици подозират, че инициативата има за цел да наложи китайско влияние в чужбина, а не толкова да допринесе за благоденствието.

Френският президент предложи на Китай да дадат нов тласък на климатичната битка и да се подготви за поемане на още повече ангажименти срещу глобалното затопляне на следващата конференция за климата, която ще се състои в края на годината в Полша, предаде Франс прес.

В речта си, продължила час и петнайсет минути, Макрон призова за съюз между Франция и Китай в името на "бъдещето на света" и обеща да посещава азиатската страна "поне веднъж годишно", за да влязат двустранните отношения "в нова ера".

Макрон, който е привърженик на меката дипломация и на символиката, подари на китайския си колега Си Цзинпин 8-годишен кафяв скопен кон от президентския кавалерийски корпус на име Везувий. Изборът на подарък е "безпрецедентен дипломатически жест", каза Елисейският дворец и заяви, че Си е бил силно впечатлен от 104-мата ездачи, които са го съпроводили по време на последната му визита в Париж през 2014 година.

Подаръкът е и в отговор на китайската "дипломация на пандите" - първата дама Брижит Макрон стана кръстница на китайска панда, подарена от Пекин на зоопарк край Париж.

Френският президент е на първото си посещение в Китай, откакто бе избран миналата година. Утре и вдругиден ще води преговори със Си Цзинпин и други китайски лидери по теми като Северна Корея, климата, борбата срещу финансирането на тероризма.

Френският президент, който пътува с бизнес делегация, иска да осигури споразумения по време на визитата си, включително френски компании да получат същия достъп до китайските пазари, какъвто китайските компании получават в чужбина.

Двете правителства се очаква да обявят френско-китайски инвестиционен фонд за над 1 милиард евро. Китай е най-големият азиатски търговски партньор на Франция, но френската страна отчете 30 милиарда евро търговски дефицит миналата година.

Пекин прехвърля вниманието си от Великобритания върху Франция

Тридневната визита, първа на лидер на страна от ЕС, след като като Си Цзинпин укрепи властта си на конгреса на компартията през октомври, идва след призива на Макрон в новогодишното му послание за по-силна Европа, "за да противостои на Китай и Съединените щати", отбелязва британския вестник „Гардиън“.

И Пекин, и Париж описват визитата на Макрон като възможност за трансформиране на двустранните връзки и установяване на по-силно партньорство между Китай и ЕС. Президентът Си ще се надява на френското - а оттам и на европейското - одобрение за неговата експанзионистична инициатива "Един пояс - един път" и на мълчаливо съгласие с амбициите на Китай да се наложи като алтернатива на САЩ в новия световен ред. Макрон се стреми да разшири своето - а оттам и френското - международно влияние във вакуума, създаден от Брекзита и избирането на Доналд Тръмп, продължава изданието.

Многозначителен е фактът, че Пекин ще приеме Макрон преди Тереза Мей, която се очаква да посети Китай в края на януари. Тя неколкократно отлагаше своето пътуване, предвидено за миналото лято. Преди вота за Брекзита в Обединеното кралство Пекин тачеше Лондон като свой ключов съюзник в ЕС и тръбеше за "златна ера" в британско-китайските връзки. Оттогава неговият фокус се пренасочи към френската столица.

Бартелеми Курмон, високопоставен сътрудник във Френския институт за международни отношения и специалист по китайска политика, казва пред „Гардиън“, че сега Пекин възприема Макрон като свой канал към Европа. "Китайците знаят, че Франция представлява политически Европа", казва Курмон. По думите му "Китай смята Германия за свой икономически партньор в Европа, а Франция - за партньор в отбраната и дипломацията". "Преди Брекзита Китай гледаше на Великобритания като на главен посредник за Европа, но сега Обединеното кралство представлява по-малък интерес", казва той.

Чжао Чън, експерт по китайско-европейските отношения в Китайската академия за обществени науки, казва, че не бива да се преувеличава значенето на факта, че Макрон отива в Пекин преди Мей, но добавя: "Откак Великобритания реши да напусне ЕС, Германия и Франция са приоритетни за Китай. Сега Франция е по-важен партньор в Европа, а също на световната арена. Тя е сила от средна величина с международно влияние".

Като ядрени сили и постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН с право на вето, Франция и Китай имат много теми за разговор, вкл. Сирия, израелско-палестинския конфликт, Северна Корея и климатичните промени.

Говорителят на китайското външно министерство Гън Шуан заяви в петък, че двете страни ще разменят "задълбочено възгледите си за китайско-френските отношения и по въпроси от общ интерес", при което ще издигнат "на нови висоти близкото и трайно китайско-френско всестранно стратегическо партньорство". Той потвърди, че дискусиите няма да се ограничават до двустранните въпроси, а ще засегнат и "основни международни и регионални въпроси" и ще се разговаря за това "как да се засили сътрудничеството, да се поддържа многостранността, да се издига многополярността, да се изгражда отворена световна икономика, да се подобрява глобалното управление за съвместно справяне с глобалните предизвикателства и да се изградят нов тип международни отношения и общност със споделени виждания за бъдещето на човечеството".

Според Алис Екман, шеф на китайските изследвания във Френския институт за международни отношения, прокарването на мултилатеризма и преструктурирането на глобалното управление са сред основните точки от дневния ред на Париж и Пекин. "Двете страни обаче имат много различни възгледи и амбиции в тези сфери", казва тя. "Под ръководството на Си Цзинпин Китай цели да наложи в света нов модел на развитие и управление, съвместим с това, което Китай досега налага у дома, тоест модел, който е доста различен от либералните демокрации".

Курмон е убеден, че Макрон почти със сигурност ще изрази загриженост за спазването на правата на човека от Пекин, но Китай едва ли ще се вслуша. Всъщност надеждите на Китай са да чуе одобрението на Макрон за своята инициатива "Един пояс, един път", казва той.

Курмон казва, че засега Европа праща смесени сигнали за тази масирана експанзия на китайското икономическо, стратегическо и политическо влияние. "Много по-важно от всякакви декларации за добри намерения ще бъде това какво ще каже Макрон за инициативата "Един пояс, един път" и дали Европа ще се противопостави, или ще съдейства на проекта. Според моите контакти той ще изпрати позитивно послание", добавя Курмон.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят