Макрон посети Забранения град в Пекин

Макрон посети Забранения град в Пекин

Френският президент Еманюел Макрон и съпругата му Брижит посетиха Забранения град в Пекин във вторник, втория ден от посещението им в Китай, предаде Франс прес.

Двамата обиколиха бившия императорски дворец в сърцето на столицата, където френският президент ще се срещне официално следобед с китайския си колега Си Цзинпин.

Придружени от ученици от Френската гимназия в Пекин, Еманюел и Брижит Макрон позираха за снимки пред червените павилиони с покриви от жълти керемиди, от които е съставен огромния дворец. В Павилиона на пълната хармония Макрон поиска да му преведат надпис от четири йероглифа над трона.

"Справедливо да се управлява от центъра", гласеше преводът.

"Дошли сме тук със смирение и любознателност", обобщи Макрон. "Смирение, защото не може да претендираме, че сме схванали всичко за толкова кратко време. Това посещение ни позволява да научим нещо за духа на това място и дълбочината на китайската цивилизация", добави той.

Макрон получи бърз урок по мандарински на първото си посещение в Китай преди да произнесе изречение на китайски в своя реч.

"Да направим планетата си отново велика и красива", каза Макрон първо на френски, а после на китайски, в реч в северния град Сиан, откъдето започна тридневната му визита в Китай.

Във видеозапис, който самият той пусна онлайн, се вижда как френският президент се упражнява да произнесе изречението под насоките на преводача на френското посолство.

"Жан - дицю - цзайцъ - вейда", произнася Макрон преди да попита: "А кога си поемам дъх?"

Изречението е нещо като ироничен отглас на лозунга на Доналд Тръмп "Да направим Америка отново велика". Президентът на САЩ реши да оттегли страната си от Парижкото споразумение за ограничаване на глобалното затопляне, което е една от основните теми на посещението на Макрон в Китай. В речта си френският президент изрази готовност да предложи на китайския си колега Си Цзинпин "да се възобнови борбата за климата".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят