Макрон призова ЕС да се реформира преди да се изправи пред Фрекзит

Макрон призова ЕС да се реформира преди да се изправи пред Фрекзит

Фаворитът във втория тур на президентските избори във Франция Еманюел Макрон призова Европейският съюз (ЕС) да се реформира преди да се е изправил пред перспективата да се случи Фрекзит.

"Аз съм проевропеец, по време на тези избори непрекъснато съм защитавал европейската идея и европейските политики, защото съм убеден, че те са от изключителното значение за френския народ и за мястото на страната ни в глобализацията", заяви пред Би Би Си лидерът на наскоро създаденото движение "Напред".

Той обаче подчерта, че не би могъл да пренебрегне настроенията на народа му срещу "дисфункцията на ЕС", "поради което считам, че моят мандат, в утрешния ден, ще бъде в същото време да реформираме задълбочено Европейския съюз и нашия европейски проект".

По думите на Макрон, ако той позволи ЕС да продължи да функционира, както досега, това ще бъде предателство пред избирателите му.

"А аз не искам да правя това. Защото в утрешния ден ще имаме Фрекзит или отново "Национален фронт", добави водачът на първия тур на изборите за наследник на френския държавен глава Франсоа Оланд.

Проевропейският центрист Макрон направи този коментар в момент, когато той и крайнодясната му съперничка за президентския пост Марин льо Пен навлизат в последната седмица преди решителното гласуване в неделя, припомня БГНЕС.

Марин льо Пен се възползва от настроенията срещу ЕС и обеща в случай на победа да предизвика референдум за френското членство в съюза. Тя спечели подкрепа от провинцията и бивши промишлени региони с обещанията за възстановяване на контрола върху границите на Франция и твърди действия срещу имиграцията.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа