Макрон ще брани твърдо интересите на Франция в предстоящия разговор с Путин

Макрон ще брани твърдо интересите на Франция в предстоящия разговор с Путин

Във връзка с очакваното посещение на руския президент Владимир Путин в понеделник в Париж говорителят на френското правителство Кристоф Кастанер заяви днес, че диалогът между две страни не означава да се равняват една по друга, предаде Франс прес в петък.

Сигурен съм, че президентът на Френската република Еманюел Макрон заема "твърда позиция в защита на интересите на Франция", заяви Кастанер пред радио "Франс енфо". Той изключи всякаква възможност да бъде проявена благосклонност към руския държавен глава, който ще бъде приет в комплекса Версай край Париж.

"Според мен диалогът не означава да се равняваме един по друг, напротив, това е знак, че виждаме как президентът Путин пристига във Франция, иска среща с Еманюел Макрон и работи с него", добави Кастанер.

Макрон ще приеме Путин в двореца Голям Трианон във Версай във връзка с изложба, посветена на посещението на император Петър Първи във Франция през 1717 г.

"Добър повод за среща" между двамата лидери, отбеляза Кастанер, цитиран от ТАСС.

Това ще е първата визита на руски президент в Париж, откакто е на власт новият френски държавен глава. Петгодишният мандат на предишния френски президент, социалиста Франсоа Оланд, бе белязан от дълбоки разногласия между Париж и Москва, по-специално по повод уреждането на сирийския конфликт.

Избирателният щаб на Макрон се отнасяше с нескрито недоверие към Русия и открито я упрекна, че е действала против кандидатурата му чрез социалните мрежи.

Същевременно Кристоф Кастанер отбеляза, че срещата на върха на НАТО и разговорът с президента на САЩ Доналд Тръмп вчера са дали на 39-годишния нов френски лидер възможността "да застане на международната сцена".

Споделяне

Още от Европа