Макрон за приоритетите на ЕС: Климат, гранична сигурност и икономика

Манфред Вебер призова за по-силни европейски инструменти срещу корупцията

Еманюел Макрон

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че ЕС трябва да се заеме с три ключови приоритета - климат, гранична сигурност и икономика с поглед към бъдещето, докато гражданите се готвят да отидат до урните този месец, за да гласуват за или против европейския проект.

Той говори преди срещата на върха на ЕС в румънския град Сибиу, на която европейските лидери ще обсъдят "стратегическия си дневен ред" за следващите пет години и ще открият надпреварата на претендентите за високи европейски постове.

"Над 400 милиона европейски граждани ще трябва да избират при много ясна алтернатива: искаме ли да продължим да градим заедно, евентуално по различен начин, правейки нещата по-добре, или искаме да разрушаваме, да разрушим Европа и да се върнем към национализма?", заяви Макрон.

"Според мен това е решаващ избор за следващите години", допълни той.

Макрон изрази задоволство, че осем от държавите членки на ЕС подкрепят инициативата за климата, която той предложи за днешната среща на върха и изрази надежда и Германия да се присъедини към нея.

Вебер: ЕС има нужда от по-силни инструменти

Консервативният германски кандидат за председател на Европейската комисия Манфред Вебер от своя страна посочи, че Европейският съюз има нужда от по-силни инструменти, за да защитава върховенството на закона и да се бори с корупцията.

"Бъдещата Европейска комисия под мое ръководство ще настоява за принципа на върховенството на закона. Аз ще представя задължителен механизъм за върховенството на закона за целия Европейския съюз", заяви Вебер на пресконференция в Румъния.

"Хората в цяла Европа искат да живеят в държава и общество, където борбата с корупцията е приоритет, където независимостта на съдебната система е ясна и където свободата на медиите е гарантирана", каза кандидатът на десноцентристката Европейска народна партия за председател на Европейската комисия.

Правителството на Румъния, която сега е ротационен председател на ЕС, е обвинявано в подкопаване на демокрацията.

Европейската комисия казва, че съдебните промени, извършени от управляващите в Румъния социалдемократи след идването им на власт през 2017 г., преобръщат осъществяваните в продължение на десетилетия демократични реформи и отслабват способността на държавата да се бори с корупцията.

Румънският президент Клаус Йоханис, който е критик на управляващата коалиция, заяви на същото събитие, че "все още има политически групи, чиито лидери искат да са над закона, които не харесват, когато основополагащи за върховенството на закона институции разследват и разкриват корупционни действия и кражби на обществени финансови средства".

Йоханис иска румънците да гласуват на национален референдум на 26 май срещу правителствените планове, които според критиците още повече биха отслабили законодателството за борба с корупцията.

Референдумът ще се произведе успоредно с изборите за Европейски парламент. Двете гласувания ще бъдат мерило за обществената подкрепа за съдебните промени на правителството, включващи поправки в наказателния кодекс, които могат да доведат до прекратяване на редица дела за корупция.

"Не съм напълно щастлив от всичко, което се случва в Румъния", каза председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер пред млади европейци на дебати в румънския град Сибиу. "Значи сме двама", отвърна Йоханис.

Борисов призова за обединена Европа

"Само една обединена и силна Европа може да гарантира мира и справедливостта", коментира премиерът Бойко Борисов в изказването си на работния обяд в Сибиу.

Той призова Европа да запази единството си чрез спазването на европейските ценности и декларирането на отговорност спрямо бъдещето на гражданите.

Той изброи пред лидерите предизвикателствата, пред които е изправена Общността - глобални миграционни потоци, заплахите върху сигурността, темпото на демографските и технологичните промени и все по-тежки екологични опасности.

"Предвид тези предизвикателства трябва да зададем стратегическата рамка, така че ЕС да запази лидерството си в многостранния подход на търсене на решения. Затова от ключово значение е утвърждаването на Европа, която обединява, Европа, която защитава, Eвропа - лидер в световен мащаб и Европа на иновациите", изтъкна Бойко Борисов в изказването си.

Пред лидерите в Сибиу българският премиер Борисов отбеляза, че насърчаването на икономическото, социалното и териториалното сближаване, както и на солидарността между държавите-членки на ЕС следва да останат водещи принципи.

Той заяви, че България ще продължи да подкрепя шестте държави от Западните Балкани по пътя им към ЕС.

Пред участниците в срещата българският премиер Бойко Борисов каза, че ефективното управление на миграцията и борбата с тероризма изискват засилване на контрола по всички граници на общоевропейско ниво, както и подобрено сътрудничеството между компетентните органи, съобщиха от правителствената пресслужба.  

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?