Максим Минчев награден за принос към изграждането на паметник на Йосиф Щросмайер

Генералният директор на БТА Максим Минчев получи диплом - знак на благодарност за оказания неоценим принос при изграждането на паметника на хърватския католически епископ Йосиф Щросмайер (1815-1905 г.) в София.  

Паметникът е посветен на големите заслуги на Йосиф Щросмайер към България и се намира на кръстовището на едноименната улица и на ул. "Русе" в столичния кв. "Захарна фабрика".             

БТА се включи през миналата година в инициативата на сдружението, публикувайки информация за нея. Папа Бенедикт XVІ благослови инициативата в писмо до сдружението.

В мотивите за удостояването на Максим Минчев с диплома се посочва "оказаният неоценим принос при изграждане на паметника на издателя на сборника на братя Миладинови "Български народни песни" - Йосиф Щросмайер, очертал етническите граници на многострадална майка България; построител на параклисите в Рим и Лорето, носещи името на Светите равноапостоли и духовни съпокровители на Европа - братята Кирил и Методий; избавител на ранени български войници по време на Сръбско-българската война от 1885 г.", предаде БТА.

Сред учредителите на създаденото през 2004 г. сдружение "Епископ Йосиф Щросмайер" са проф. Веселин Димитров от Факултета по журналистика на Софийския университет, ректорът на Нов български университет Сергей Игнатов, космонавтът Георги Иванов, председателят на движение "Гергьовден" Любен Дилов-син, генералният директор на БНР Поля Станчева и журналистът Велизар Енчев - бивш посланик на България в Хърватия.

По повод на 192-та годишнина от рождението на Йосиф Щросмайер сдружението подготвя книга с материали за епископа от периодичния печат у нас, която ще се публикува до няколко месеца. Изданието ще се финансира от посолството на Хърватия у нас.

Максим Минчев отбеляза, че идеите са много добри, но е необходима информационна кампания за популяризиране на личността и делото на Йосиф Щросмайер у нас.

Щросмайер е роден през 1815 г. в Осиек, Хърватия. С негови средства са били построени параклисите в Лорето и в Рим  за прослава на славянските просветители Кирил и Методий. Той е бил застъпник за преодоляване на разкола между Западната и Източната църква, вярвайки че духовното съединение на славяните е предпоставка за тяхното обединение. През 1861 г. епископът дарява 70 000 тогавашни гроша за отпечатването на  сборника "Български народни песни" на братя Миладинови.

Няколко месеца след Освобождението на България от турско иго епископ Йосиф изпраща писмо до папата, одобрявайки  Руско-турската освободителна война, а по-късно се застъпва и за  Санстефанска България. По време на Сръбско-българската война (1885 г.) той предоставя на Българския Червен кръст 200 форинта  за лечението на ранени български войници.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?