“Максимално минимална“ сума за борба срещу комарите по Дунав

Правителството ще осигури “максимално минимална, но и ефективна“ сума от порядъка на 500 хил. лв. за пръскане срещу комари във всички общини по поречието на река Дунав. В момента се планира как това да стане съвместно с румънската страна, става ясно от стенограмата от заседанието на Министерския съвет в сряда, публикувана на сайта му.

Преди време финансовият министър и вицепремиер Симеон Дянков заяви, че в бюджета няма пари за пръскане срещу комари. Дунавските общини също не разполагат с достатъчно средства за борба с насекомите заради ограничените си ресурси.

С уговорката, че "това си е изцяло работа на кметовете", премиерът Бойко Борисов одобрява помощта. "В случая ще бъдем солидарни с тях заради хората. Аз помня първата година, когато бях кмет, забавихме конкурсите и в София пръскахме август месец. Тогава никой не ни помогна", спомня си Борисов.

По повод текущата обстановка с повишаването на нивото на река Дунав вътрешният министър Цветан Цветанов казва, че има готовност да се реагира с надстройка на дигите.

Социалният министър Тотьо Младенов съобщава, че от Бюрото по труда в Лом са наети безработни роми за почистване. Борисов одобрява мярката - "Това е добре. Не само роми, който е безработен", отбелязва премиерът.

Регионалният министър Росен Плевнелиев информира, че три месеца предсрочно е обявено набирането на общински проекти по Оперативна програма "Регионално развитие" за защита от наводнения, а Борисов определя министъра по управлението на еврофондовете Томислав Дончев за отговорник : "Събираш кметовете, даваш задачи, даваш инструкции, помощ, каквото искат. След като има пари по европейска програма, догодина не трябва да има наводнения по Лом, Видин и нагоре по реката".

"Да се градят диги. Няма като Емел Етем да ги правите от месинг и бронз", разпорежда Борисов.


"Цветанов, това за комарите и за пръскането, извикай кметовете, дайте им указания, подгответе се, след като парите са необходими да ги преведем и да го направим", добавя премиерът.

"Всичко това е направено. Правим организация и планираме около 10-и, защото искаме да има готовност и от румънска страна, за да не отидат на вятър, при положение, че от румънска стана нищо не е предприето. Работим съвместно с тях и синхронизираме действията си", отвръща вътрешният министър.

Споделяне

Още от България