Малка книжка е тайното оръжие на българите в Ирак, според Щерн

С оглед на растящата съпротива срещу разположените в Ирак военни части българите се опитват чрез своето по-различно държание да срещнат повече разбиране за мисията, която изпълняват. Това пише в информация на германското списание Щерн, озаглавена "Как правилно да поздравим една иракчанка", предаде радио Дойче веле.

Главната екипировка на българските военни части в Ирак са картечниците, пистолетите и гранатите, пише Щерн, но тайното им оръжие е една малка книжка, в която са описани някои иракски традиции и обичаи, често употребими арабски изрази и съвети към чужденците.

Ние правим всичко, което е по силите ни, казва заместник-министърът на отбраната Илко Димитров. Искаме иракското население да разбере, че не сме там, за да го наказваме, а за да му помогнем.

За разлика от американците и англичаните българските войници не са дали нито една жертва до момента. Но и те, както и частите на останалите контингенти, са изложени на ежедневна опасност, се казва още в публикацията.

Никога не сме смятали, че в Ирак ще ни бъдат предоставени райски условия, заяви българският външен министър Соломон Паси. Според него това е голямо предизвикателство към всички партньори в коалицията.

Само преди няколко дни експлодира бомба пред българска патрулна кола. Нямаше пострадали. По-късно беше обстрелвана една българска военна база.

Мисията на българите няма точно определен срок. Илко Димитров казва, че България е взела политическо решение и мисията в Ирак ще изложи на изпитание както силата, така и способността на българите да се справят със световните проблеми, се посочва още в информацията на списание Щерн за българската мисия в Ирак.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?