Mалка преднина на консерваторите преди изборите във Великобритания

Mалка преднина на консерваторите преди изборите във Великобритания

Консервативната партия на британския премиер Тереза Мей има преднина от три процента пред опозиционната Лейбъристка партия преди изборите във Великобритания на 8 юни. Това сочат данните от последната анкета на компанията "Ю Гав" (YouGov) за вестник "Таймс", съобщава Ройтерс.

В анкетата консерваторите са получили 42 процента, което е с един процент надолу спрямо проучване, оповестено на 27 май. Лейбъристите получават 39 на сто, което е с три процента нагоре спрямо предишната анкета.

Социологическото проучване е осъществено в периода 30-31 май. В него Либералните демократи са събрали седем процента подкрепа, а Партията за независимост на Обединеното кралство (ЮКИП) - четири на сто.

В анкета за в. "Сън", направена от фирмата Сървей Мънки, консерваторите водят с шест процента пред лейбъристите, съобщава още Ройтерс. В това проучване Консервативната партия е получила 44 процента, а Лейбъристката - 38 на сто. Либералните демократи са получили шест процента, а ЮКИП - четири. Анкетата на Сървей Мънки е проведена през последната седмица, посочва "Сън".

Според прогнозата на "ЮГъв" на британския премиер Тереза Мей не достигат девет депутатски мандата, за да спечели мнозинство в Камарата на общините.

Консервативната партия ще спечели 317 мандата, опозиционната Лейбъристка партия - 253, а останалите партии ще вземат общо 80 мандата в 650-членната долна камара на британския парламент.

"ЮГъв" съобщи, че обновява всекидневно своите прогнози, като днешната се базира на 6858 интервюта с потенциални избиратели на 31 май и на общо 53 611 интервюта през последната седмица.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят