Малки ферми пестят 3 млн. лв. годишно с безплатни съвети от земеделска служба

Малки ферми пестят 3 млн. лв. годишно с безплатни съвети от земеделска служба

Над 2800 български малки ферми са спестили почти 2.9 млн. лв. разходи за бизнес планове при кандидатстване през 2016 г. за финансиране от селската програма за стартова помощ при развитие на дребни стопанства, благодарение на безплатно предоставените съвети от Националната служба за съвети в земеделието. Те са 76% от общия брой подадени проекти в Държавен фонд "Земеделие" – Разплащателна агенция“. Отделно средногодишна над 20 хиляди агравни производители се възползват от безплатните консултации на службата по различни въпроси, което им икономисва около 3 млн. лв.

Това съобщи заместник-министърът на земеделието и храните Светла Янчева при откриването на конференция на Европейския форум на съветническите служби и Национална служба за съвети в земеделието на тема "Обучение на съветници и иновационно брокерство за ефективно земеделие“, състояла се в четвъртък.

Тя допълни, че подпомагането на земеделските производители не приключва с изготвянето на проектите. Одобрените за финансиране млади фермери и малки стопанства ще продължат да получават безплатни консултации през целия период на изпълнение на бизнес плановете им, което в много по-голяма степен ще гарантира успешното изпълнение на проектите им.

"Над 20 000 аграрни производители годишно се възползват от услугите на службата. Те получават повече от 80 000 консултации средногодишно и ако се приеме, че една би им струвала 40 лв., то чрез безплатните консултации на НССЗ на стопаните им се спестяват около 3 млн. лв. годишно", посочи Янчева.

В същото време средствата за службата от държавния бюджет са 3 пъти по-малко, допълни тя.

Проекти на над 14 000 земеделски стопани за близо 392 млн. лв. са изготвени от Службата за съвети в земеделието и финансирани по Програмата за развитие на селските райони 2007 – 2013 г., сочат данните на агроминистерството

"В конкуренция с над 450 различни консултантски организации и частни консултанти, службата успя да привлече и да убеди по-голяма част от младите фермери да ползват нейните услуги, допълни Янчева.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?