"Малките герои": Шарена детска площадка в "Пирогов" оживи болницата

"Малките герои": Шарена детска площадка в "Пирогов" оживи болницата

Месец преди официалното откриване на изцяло ремонтираните и интериорно преобразени детски клиники в болница "Пирогов", в двора се появи нова детска площадка, чието изграждане е част от инициативата "Малките герои" на Фондация "Америка за България" (ФАБ). Площадката е направена със средства на двама дарители, които са пожелали да останат анонимни. В момента тече реконструкция на детските отделения, които също ще бъдат напълно преобразени.

За да бъде отбелязан и запомнен този ден, Фондацията посади до детската площадка сребърен бор, който да бъде украсяван за всяка Коледа.

Директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов коментира пред БНТ: "Нервната атмосфера, адрелинът, който изръсваме постоянно в спешните структури и в операционните, мисля, че е нещо, което това тука ще го подобри".
"Променя се обликът на всичките детски клиники, родителите и малките ни пациенти оценяват тази разлика и са много възторжени от това, което се случва тука", д-р Христо Шивачев, началник на Клиника по детска хирургия.

На 23 октомври ще бъде официалното откриване на изцяло ремонтираните и интериорно преобразени детски клиники в болница "Пирогов".

"Създадохме "Малките герои" с грижа за децата на България, които се налага да се лекуват, и техните семейства. Инициативата е пример за това как само обединените усилия на всички – правителството, неправителствените организации, отговорния бизнес, медиите и гражданите, лекарите и ръководството на Пирогов в частност сега, могат да доведат до изключителен резултат. Поотделно всеки един от нас би постигнал много, но не толкова успешно", каза Нанси Шилър, президент и главен изпълнителен директор на Фондацията като специално благодари на индивидуалните дарители за подкрепата, отзивичивостта и примера, който дават с жеста си.

"Чакахме това събитие, много отдавна. "Малките герои" е нагледно доказателство за смисъла на ползoтворните усилия, които Фондация "Америка за България" полага за България", коментира Лин Дафт, председател на борда на директорите на Фондацията.

Инициативата "Малките герои" е продължение на реално текущата реконструкция на детските отделения, която е финансирана от Министерство на здравеопазването. Подобренията обхващат три етажа.

Интериорното обогатяване става чрез добавяне на модерни, цветни и образователни компоненти и се финансира с дарения, предоставени от "Америка за България". Партньорите на инициативата са социално отговорни компании, медии и всички, които участват в DMS кампанията. Все още всеки желаеш да бъде герой на "Малките герои" може да се включи като изпрати SMS с текст DMS PIROGOV на 17 777. Патрон на инициативата е Григор Димитров.

"Америка за България" стартира "Малките герои" за интериорното преобразяване в детското отделение на "Пирогов", така че то да има една по-гостоприемна и близка до възприятията на малките пациенти среда. Проектът по своеобразен начин продължава успеха на детския научен център "Музейко" , където се преплитат възможностите за обучение и наука в специално създадена за деца среда. Цветността, богатите по съдържание стенописи, специфичните компоненти на заобикалящата среда и обзавеждането ще удивяват и смегчават стреса на децата и техните родители по време на престоя им в болницата. Супергероите олицетворяват трансформацията на превъплъщението от обикновен човек в същество със свръх сили и възможности. Малките герои имат силата да трансформират сами себе си – първоначално от болест към оздравяване, евентуално от детство към зрялост, от сегашното към бъдещето.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?