"Пирогов" е с изцяло обновени детски клиники

"Желая да нямате клиенти, да стоите без работа", пожела премиерът на медиците

Клиника по детска хирургия и детското спешното приемно отделение с противошокова зала в института за спешна медицинска помощ "Пирогов" са ремонтирани и с изцяло нова приказна и гостоприемна визия. Обновените клиники са общо дело на Министерството на здравеопазването и инициативата на фондация "Америка за България" – "Малките герои".

За ремонта на отделенията, които не са обновявани от тяхното създаване и бяха в плачевно състояние, държавата отпусна 2.5 млн. лева, а кампанията "Малките герои" събра от спонсори и дарители 400 хил. лева, за да превърне болничната среда в уютно и цветно място.

В обновените Клиника по детска хирургия и Спешното приемно отделение за деца се приемат 3000 деца годишно и се правят над 1800 операции.

Ремонтираните отделения бяха открити в понеделник от премиера Бойко Борисов и здравния министър Николай Петров, на церемонията присъства и американският посланик Ерик Рубин.

Ремонтът на клиниките продължи седем месеца, което наложи реорганизация на работата, така че никое от звената да не спира работа. Директорът на болницата проф. Асен Балтов съобщи при откриването, че в момента обновените клиники са пълни.

"Обстановката наистина е друга. Когато едно дете влезе вътре, независимо че има болка, когато нещо му отвлече вниманието, това му помага да се чувства по-добре", каза Балтов.

"Желая да нямате клиенти, да стоите без работа. Така че да работим да не идват тук. А ако се наложи, да си излизат живи, здрави и щастливи", обърна се премиерът Бойко Борисов към медиците при откриването.

"Благодаря на всички, които са отделили средства. Няма значение кой колко е дал, важното е да е от сърце. Откакто е построено, не е ремонтирано", коментира Борисов.

"Тук е мястото, където идват най-тревожните хора. Няма по-лошо от това нещо да се случи с детето ти. Всички сме минавали от тук по една или друга причина. И затова е важно поне с обстановката, а вече и с апаратурата, и с квалификацията, които имат докторите и сестрите, хората да бъдат просто по-спокойни", каза той.

По думите му "когато и средата е лоша, и ти се е случило нещастие на детето, ти е виновен целият свят".

"А ние си бяхме виновни, защото, откакто е построен "Пирогов", тези клиники, не са пипани", коментира още премиерът.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?