В “Пирогов“ ще се съкращават дублиращи клиники, но не и персонал

С икономии от кухи щатове ще се разплащат дългове

В “Пирогов“ ще се съкращават дублиращи клиники, но не и персонал

Клиниките и отделенията в института за спешна помощ “Пирогов“ ще бъдат намалени от 46 на 30 и работата им ще се оптимизира, но без да се правят съкращения на лекари и сестри. Това предвижда оздравителният план на болницата, който беше представен от Министерството на здравеопазването на ръководството на лечебното заведение във вторник.

Директорът на болницата проф. Асен Балтов обясни, че се сливат звена с дублиращи функции, но при преструктурирането болницата в никакъв случай няма да си позволи да “изпусне ценни кадри“.

Представянето на оздравителния план идва на фона на обявеното от прокуратурата в края на миналата седмица разследване в “Пирогов“ и още шест лечебни заведения за ощетяващи схеми по модела “болница в болницата“.

Въпреки това здравният министър Кирил Ананиев успокои, че засега не се предвиждат смени на болнични директори и министерството ще започне да прилага изготвените оздравителни планове в лечебните заведения.

От здравното министерство обясниха във вторник, че освен елиминирането на дублиращи дейности в “Пирогов“ ще се оптимизират незаети бройки и структури с ниска степен на използваемост на леглата.

“Оздравителният план на Министерството на здравеопазването не предвижда кадрови съкращения или сътресения за пациентите“, увери Балтов.

Сливане на клиники

С оздравителния план се предвижда и подобряване структурата на лабораторните звена, които ще бъдат обединени в общ лабораторен блок. Ще се обособи една обща клиника по хирургия с три отделения. Към момента в “Пирогов“ работят четири хирургични клиники. Ще се създаде една клиника по урология с три отделения, като в момента на територията на “Пирогов“ функционират четири урологични отделения. Предвижда се обособяване на клиника по неврохирургия с 5 отделения, като до този момент функционират 7 неврохирургични отделения. В оздравителния план са предвидени две клиники по ортопедия, при сега налични четири такива.

Предстои да се доизгради и пусне в действие център за спешни съдови състояния със скенер и два ангиографа. Това ще подобри качеството на лечение на пациенти със сърдечно-съдови и мозъчно-съдови заболявания.

Като част от оздравителния план е изготвен график за разплащане на просрочените задължения, като мерките не предвиждат натрупване на нови просрочени задължения, а са насочени в посока намаляване размера на наличните към януари над 14 млн. лв. просрочия.

550 кухи щата ще бъдат съкратени

“Целта е да се постигне максимално ефективно използване на налични кадри, сграден фонд и апаратура. Персоналът на болницата ще бъде разпределен по структури така, че да отговаря на изискванията на медицинските стандарти“, обясниха от здравното министерство.

Балтов обясни, че сега за поддържането на всички структури в болницата са необходими 2700 души, а болницата разполага с 2150 души, като след преструктурирането тя трябва да отговори на всички действащи медицински стандарти. Незаетите 550 щатни бройки ще бъдат съкратени.

По думите на Балтов така ще бъдат направени икономии от извънреден труд, който в момента се реализира чрез поддържането на "кухите" щатове. Това са около 1.8 млн. лв. на година, които сега ще бъдат пренасочени за покриване на просрочените дългове към доставчици.

Той очаква в четвъртък да бъде подписан Колективния трудов договор със синдикатите, който предвижда повишение на основното трудово възнаграждение, но допълни, че ще го обяви официално след приключването на преговорите.

“Очакваме постепенно да почнем, където е възможно, саниране и подобряване. Имаме идея да започнем от сградата по изгаряния, която е от национално значение. Оттам нататък каквото ни е възможно. Една болница, която работи с непрекъснат режим, е изключително трудно да бъде ремонтирана. Затова и толкова се забави пускането на детските клиники“, обясни Балтов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?