Водач на протеста в "Пирогов" е уволнен

Д-р Стоян Сопотенски, сн. БГНЕС

Водачът на протестите в "Пирогов" от края на минилата година доц. Стоян Сопотенски, е уволнен от спешната болница за уронване на престижа ѝ. От лечебното заведение отказват коментар.

В началото на декември миналата година служители на спешната болница излизаха няколко поредни дни на протести с обвинения към директора Асен Балтов в своеволия и скандални назначения, а здравният министър Кирил Ананиев разпореди проверка на случая. Според министъра и ръководството на “Пирогов“ протестиращите са малка част от персонала на болницата и мнението им не съвпада с общите настроения в лечебното заведение.

Според ръководството на болницата проявите на протестиращите са акт, целящ да се урони престижа на лечебното заведение, тъй като “някой има интерес болницата да не работи“.

Сопотенски е поредният напуснал лечебното заведение със скандал след като още при идването на новия директор Асен Балтов през февруари-март миналата година първо напусна водещия детски травматолог Атанас Кацаров, а след него бе уволнена председателката на Националната асоциация на работещите в Спешната помощ д-р Десислава Кателиева, която излезе да протестира в защита на Кацаров.

През септември със заповед на Балтов беше освободен и дългогодишният кадър на болницата – проф. Милан Миланов. 

“С голямо неудомение и безпокойство разбрахме, че на 11 януари 2018г. изпълнителният директор на ”Пирогов” дисциплинарно е уволнил доц. д-р Стоян Сопотенски. Доц. д-р Сопотенски е дългогодишен лекар на “Пирогов” започнал като ординатор, научен сътрудник -до доцент по хирургия. Той притежава три специалности- хирургия, гръдна хирургия и спешна медицина. Бил е заместник директор по лечебната част и началник -поликлиника. Сред колегите си от “Пирогов” е известен с изключителната си работоспособност, като хирург, човечност и отзивчивост“, казаха от Столичната лекарска колегия с председател проф. Миланов .

“Доц. д-р Сопотенски винаги е бил ангажиран със съсловни и обществени проблеми. Той е дългогодишен председател на Контролната комисия на БЛС, член и председател на КТ”Подкрепа” в “Пирогов.” Независимо от заеманите ръководни административни длъжности той винаги е защитавал правата на всички служители на болницата. Активен участник е във всичките преговори по реализация на колективните трудови договори“, посочват от организацията.

“Внимателно следихме протестите на колегите от „Пирогов и изявите на доц. д-р Сопотенски. Липсваше отправен упрек към квалификацията, дейността и уменията на всички колеги от Пирогов. Във всичките си изяви доц. д-р Сопотенски подчертаваше изключително добрата работа на всички работещи в “Пирогов” и упреците бяха насочени към начина на управление на болницата и главно към изпълнителния директор“, казват от организацията. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?