Прокуратурата разследва "Пирогов" и още шест болници за безстопанственост

Снимка: БГНЕС

Прокуратурата започва разследване за безстопанственост в общо 7 болници в страната, сред които и "Пирогов", обяви в петък говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

По подобни подозрения държавното обвинение вече образува досъдебни производства за работата на здравни заведения във Враца и Ловеч.

Останалите шест болници, с които предстои да се занимаят разследващите са в Попово, Бургас, Благоевград, Русе, Велико Търново и Кърджали. По думтие на Арнаудова при всички тях става въпрос за т.нар. схема "болница в болницата".

Оказва се, че нарушенията са започнали през 2010 г., още при предишните ръководства, като те се изразяват в сключване на незаконни договори, както и договори за отдаване на апаратура под наем. По този начин се получава така, че държавни и частни заведения "съжителстват" под един покрив.

"В една болница съществува мега болница, която е частна и чрез нея се източва, на практика, държавната болница", поясни Арнаудова, припомняйки, че подобни данни имаше по делото срещу вече покойния шеф на Военно-медицинска академия Стоян Тонев.

По думите ѝ периодът, който ще се разследва е от 2010 г. до днес. Оттогава датира забраната за дублиране на едни и същи дейности между частна и държавна или общинска болница или отдаването под наем на апаратура или помещения, собственост на държавното или общинското заведение.

"Това, уверявам ви, са уважавани хора, със сигурност, защото са лекари, вероятно с дългогодишна практика, от които са доволни най-малкото голяма част и населението, а вероятно и прокурори, служители на МВР", добави Арнаудова, визирайки липсата на реакция на местните правоохранителни органи досега.

Именно заради съмненията за връзки на отговорните за схемите с местни прокурори, делата ще бъдат поети от Софийската градска прокуратура.

Говорителят на главния прокурор поясни още, че разследването срещу шефа на на здравната каса в Ловеч, задържан преди ден, е било част от проверката, инициирана след протеста на работещите във врачанската болница в края на миналата година. След тази демонстрация главният прокурор, вътрешният министър и здравният му колега обявиха, че започват проверка на стотици договори на територията на цялата страна.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?