Малкият бизнес с преференции при класациите за обществени поръчки

До края на 2006 г. офертите на малки и средни предприятия, кандидатстващи за обществени поръчки, ще се ползват от преференции в класацията на предложенията. Това стана ясно в сряда след заседание на Съвета за икономически растеж. На него се реши Агенцията за обществени поръчки (АОП) да издаде методически указания във връзка с третиране на участието на малките и средни фирми в прооцедури по Закона за обществените поръчки, съобщи министърът на икономиката Милко Ковачев.

Според разпоредбата, ако офертата на малка или средна фирма за изпълнение на обществена поръчка е с 10 процента по-висока от най-ниското предложение от друг участник, ще се дава преимуществена класация на малкото предприятие, обясни изпълнителният директор на АОП Миглена Павлова. Тази преференция обаче ще важи до края на 2005 г.

През 2006 г. преимуществото ще е в случай, че офертата е с цена 5 процента по-висока от минималната, предложена от участниците в процедурата. Тази преференция няма да се прилага в случаите, когато в процедурата участва фирма от страна, член на ЕС, на ЦЕФТА или на Европейската асоциация за свободна търговия.

Споделяне

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?