Манолова обяви, че не я е страх от заплахите за Костинброд

Залезът на ГЕРБ е факт, смята неуспелият кандидат-кмет за София, планираща бъдещ политически проект

Манолова обяви, че не я е страх от заплахите за Костинброд

"Не ме е страх, г-н Борисов, от никоя от обидите и заплахите, които ми отправяте", обърна се към премиера по повод заканите на ГЕРБ за "давността на Костинброд" доскорошният омбудсман Мая Манолова, която след като загуби балотажа за кмет на София обяви намерения на свой политически проект.

"Изпълнителната власт се изживява като държавно обвинение, а това е авторитаризъм и еднолична власт. И не е ли проява на двоен стандарт като обясняваше г-н Борисов, че не е издигнал кандидат за главен прокурор, за да не правел партийно вмешателство, а сега говори от името на прокуратурата?, каза Манолова пред бТВ във вторник вечерта.

Според нея Борисов се изживява или като говорител на прокуратурата или като главен прокурор и препоръча на Борисов и ГЕРБ сериозна юридическа консултация по отношение и на сроковете, и на делата за нанесени вреди.

"Това е пореден опит на Борисов да ме сплаши, след като от ГЕРБ и той нарекоха хората, които ме подкрепят "сбирток", "башибозук", "уйдурма" и др. подобни. След като това не сработи, реши, че ще ме уплаши“, допълни тя.

По думите ѝ всъщност премиерът е този, който се страхува, "че може да загуби София и че утре може да загуби България". "Страх го е от хората, които се обединиха срещу едноличната власт, срещу накърнената демокрация, срещу погазените човешки права, срещу изкривената пазарна икономика, срещу неефективната съдебна система и срещу едноличната власт. От това го е страх – че хората откриха обединението като начин, по който да се противопоставят. Това се случи на изборите в София“, каза още Манолова.

Според нея при положение, че съперничката ѝ за кмет на София Йорданка Фандъкова е избрана малцинството в града "залезът на ГЕРБ е факт" и затова Борисов си позволява да я заплашва.

"Над 100 хиляди души е разликата в списъците на гласуващите граждани между първи и втори тур. Обявиха хората за "техническа грешка", обясни Манолова мотивите си за иска да се касиран изборите в София. По думите ѝ има и разлика от близо 7 хиляди гласоподаватели от държави членки на ЕС. 44 са гласували, хиляди са дописаните.

"Над 60% са поправяните протоколи. 900 такива протокола сме установили ние“, допълни още тя и сметна, че 7 хиляди са недействителните бюлетини.

"Най-изрядни са в ромските секции. Там няма недействителни бюлетини. Гласувало се е с бюлетин, попълнени отвън очевидно, за което ние имахме информация и подадохме сигнали. Как тези хора гласуват и попълват книжата без никаква грешка, а във всички други квартали на столицата стотици протоколи са сгрешени“, попита Манолова.

Тя посочи още, че социологическите агенции чрез екзит половете са манипулирали гласуването, защото са разпространявали данни за 16-18% разлика между кандидатите, а реално тя е била 4%.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?