Марин Райков: Политическите сили да сложат край на тази агония

Бившият служебен премиер и сегашен посланик в Рим Марин Райков заяви, че политическите сили трябва да се обединят около визия за това "как да бъде сложен край на тази агония".

В сряда той бе изслушан в парламентарната външна комисия във връзка с дипломатическото си назначение.

На въпрос как възприема случващото се в държавата в последните 40 дни Марин Райков посочи, че го оценява със същата загриженост и със същата тревога, с която го оценяват осем милиона българи, "които чакат, продължават да чакат".

Запитан какво според него трябва да се случи, Райков отговори: "Това, което нацията иска и очаква".

Марин Райков обясни, че в момента говори в качеството си на посланик и не му "принадлежи" да дава оценки, и така отклони много политически въпроси.

На въпрос как би коментирал участието в протестите на бившия си говорител Ивет Добромирова, Райков припомни, че в последния ден на своята работа като министър-председател е казал много ясно какво отношение има към работата и труда ѝ.

"Тя е човек, който се ползва с моето изключително добро отношение", заяви Райков.

"Всеки от нас има право на гражданска доблест и на гражданска позиция. Аз не мога да коментирам избора, който прави всеки един от нас, но уважавам избора, който той е направил", посочи Райков, помолен да коментира и присъствието на служебния енергиен министър Асен Василев на протестите.

От партия "Атака" пък се обявиха срещу назначението на Райков за посланик в Рим.

"Марин Райков беше служебен премиер и външен министър и излезе така, че външният министър Марин Райков предлага на премиера Марин Райков да предложи на президента Росен Плевнелиев Марин Райков да бъде назначен за посланик. Това, ако не е конфликт на интереси, как да го наречем, освен като подигравка”, коментира депутатът Венцислав Лаков.

Според него Райков е отговорен за случая с костинбродските бюлетини. Освен това според Лаков Райков е сключил съмнителен договор за строителен надзор на АЕЦ "Белене” за 2 млн. евро.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?