Мария Белова влезе на мястото на Танева в парламента

Мария Белова сн. БГНЕС

Мария Щерева Белова положи клетва като народен представител от партия ГЕРБ на мястото
на Десислава Танева, която бе избрана от парламента за министър на земеделието, храните и горите.

39-годишната Белова е от 21–ви избирателен район Сливен. Има юридическо образование и по професия е адвокат. Експерт е в управлението и разработването на европейски проекти, според информация на сайта на ГЕРБ.

Мария Белова беше депутат в 43-тото Народно събрание от ГЕРБ. Не е била активна от парламентарната трибуна.

Името ѝ беше намесено в скандала от 2017 г. свързан с договорите за аренда и наем на ниви. Причината беше злоупотреба от арендатори с договори за земя, без под тях да са се разписали истинските собственици.

Тогава омбудсманът Мая Манолова съобщи, че проблемът възниква след направена промяна в Закона за арендата в земеделието, с която отпада изискването за представяне на скица за имотите при регистрирането на договор за аренда в Агенцията по вписванията. Премахването му е станало чрез промени в преходните и заключителните разпоредби на Закона за ползването на земеделските земи, с които се правят промени в Закона за арендата. Поправките са приети единодушно от депутати в 43-тото Народно събрание в последния им работен ден – 26 януари 2017 г. Вносител на поправката е Мария Белова от Сливен. Мотивът ѝ е, че преди да заверят даден договор, нотариусите са задължени да проверят в кадастралната Карта на възстановената собственост и в Имотния регистър дали лицето действително е собственик на парцела. Затова, според нея, няма нужда тази скица отново да се носи и при регистрирането на договора в Агенцията по вписванията. "Ако има измама, то е възможно тя да се случва чрез някои недобросъвестни нотариуси", коментира тогава Белова. 

Споделяне

Още от България

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?