"Маркет линкс": Правителството е с 4 пъти по-високо доверие от парламента

"Маркет линкс": Правителството е с 4 пъти по-високо доверие от парламента

В сложната политическа ситуация у нас парламентът все повече губи доверието на българите, докато действията на служебното правителство срещат все по-голяма подкрепа. Това сочат данните от национално проучване, реализирано от "Маркет линкс" съвместно с бТВ в периода 13-22 август.

Така само за един изпълнен със скандали месец спадът на доверието в Народното събрание е цели 10% до 13%, докато служебното правителство прибавя 3% и вече се ползва с 54% доверие.

"Българските граждани недвусмислено заявяват, че не са удовлетворени от посоката на развитие на страната. В предишни месеци фактор за подобни нагласи са били и вълните на Covid-епидемията, но понастоящем, четвъртата вълна е с много по-малка тежест при формирането на обществените настроения", пишат авторите на изследването.

Действително, отрицателна оценка за развитието на страната дават цели 72% от анкетираните, а за последно подобни нива сме виждали по време на тежката Covid вълна през миналия ноември и в летните месеци на 2020 г., белязани от големите антиправителствени протести

"Има такъв народ", "Демократична България" и ИБГНИ – трите политически сили, които представят себе си като алтернатива на предходното статукво, губят доверие, като при партията на Слави Трифонов пропадането е най-рязко.

На този фон ГЕРБ стоят стабилно, а ДПС и БСП дори прибавят подкрепа.

Данните са от съвместно проучване на бТВ и "Маркет линкс", проведено сред 1055 пълнолетни лица в страната по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

Споделяне

Още по темата

Още от България