Маскиран уби учител и ученик със сабя в училище в Швеция

Маскиран уби учител и ученик със сабя в училище в Швеция

Неизвестен маскиран мъж, въоръжен със сабя, уби двама души и рани други двама в училище в 50-хилядния индустриален град Тролхетан, недалеч от Гьотеборг в Западна Швеция, преди да бъде прострелян от полицията, предаде Ройтерс, цитирайки шведските власти.

Едната жертва е учител, който бил ранен, но починал още преди да бъде откаран в болницата. Ранени били трима ученици на възраст 11 и 15 години, които са подложени на операция след нападението. По-късно бе съобщено, че едно от момчетата също е починало.

22-годишният нападател бе приет в болница с огнестрелна рана в гърдите в тежко състояние и по-късно също почина.

Според очевидци при нападението той бил облечен в черно, носел маска и голям меч или сабя.

"Когато видяхме нападателя, той беше с маска, черни дрехи и сабя в ръцете. Отначало помислихме, че става дума за някаква шега. Някои ученици дори искаха да се снимат с него", разказа един от учениците пред тв канала СВТ.

Маскираният нападател бил облечен в костюм на герой от "Междузвездни войни", твърди друг 14-годишен ученик. "Имахме урок по социални науки. По време на занятията се почука на вратата. Един от приятелите ми отвори. Там стоеше човек в черно, в маска от "Междузвездни войни" и дълъг черен меч", обяснил е ученикът. Той ударил отворилият му ученик и продължил нататък. От слушалките му се чувала силна музика.

По данни на полицията, той е носел няколко остри предмета. Полицейски говорител заяви, че нападателят е имал поне един голям нож, може би два, включително нещо, което може да е било меч.

След атаката в училището с около 400 ученици е избухнала паника.Засега не са известни мотивите на нападателя. Той не е бивш ученик на училището. В шведските социални мрежи активно се обсъжда вероятността той да е член на дясна екстремистка групировка.

Училището, в което се случи произшествието, се смята за едно от проблемните, съобщават местни медии. То се намира в район, където живеят много имигранти. Според доклад на училищна инспекция, учителите не винаги са спокойни, когато разрешават на учениците си да излязат на улицата в междучасието.

Според шведски медии училището организирало среща тази сутрин за обсъждане на опасенията на учителите, че училището е с прекален открит достъп - с кафене за възрастни, което означава, че не може да контролира кой влиза. Нападението е извършено именно в зоната на кафенето.

В училището има 400 ученици - от предучилищните групи до горните класове. Всички те били евакуирани.

"Това е черен ден за Швеция", заяви премиерът Стефан Льовен. Шведският крал Карл Шестнадесети Густаф каза, че страната е в шок от случилото се в училището и изрази съболезнования на близките на жертвите.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят