Масларова успокои, че имало пари за социални харчове

Масларова успокои, че имало пари за социални харчове

Министърът на труда и социалната политика в оставка Емилия Масларова обяви в сряда, че ресорното ѝ ведомство е изхарчило под 50% от планираните разходи през полугодието и увери, че има пари за социалните програми.

Към 30 юни са изразходвани 44.57 на сто от планираните разходи. Масларова няма обаче информация дали парите за обезщетения във фонд "Пенсии" в НОИ са на привършване.

По Националния план за действие по заетостта са изразходвани 49,14 на сто от средствата до 30 юни. По закона за социалното подпомагане харчовете са 12,25 на сто от предвиденото, защото след 1 юли започва събирането на молбите и изплащането на енергийните помощи.

По закона за семейни помощи за деца са изразходвани 46,9 на сто от средствата, като са изплатени всички средства за близнаци, за майки-студентки и други допълнителни плащания, приети с Бюджет 2009.

Превишение на изразходваните средства обаче има при обезщетенията за хората с увреждания. По това перо са изхарчени 87% от планираните пари. Масларова обясни, че по закон при решение на ТЕЛК ведомството е длъжно да изплати обезщетенията.

Безработицата продължава плавно да се покачва и за месец юли тя е 7.29 при 7.08 през месец май, обяви още Масларова. Тя прогнозира, че средно годишно процентът на безработицата у нас през 2009-та ще е 8%, въпреки, че бизнесът и синдикатите прогнозираха още преди месеци, че безработицата ще достигне двуцифрено число.

Социалните партньори коментират, че данните, представяни от държавата не отчитат реалната ситуация, тъй като обхващат само регистрираните в бюрата по труда, но не и загубилите работата си от сивия сектор, пуснатите в неплатен отпуск и др.

Министерството на труда и социалната политика разработва новите стандарти за бюджет 2010 г. Според Масларова издръжката на всички социални услуги трябва да се увеличи с около 19%.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?