Масови протести в Русия за жертвите в Беслан

Десетки хиляди души се събраха в района на Червения площад близо до Кремъл на митинг срещу тероризма след трагедията със заложниците в училището в Беслан, предадоха ИТАР-ТАСС и Франс прес.

Това е един от няколкото митинга в Русия, провеждани в дните на национален траур. Той е организиран по призив на руските власти, като контролираните от държавата руски медии в последните дни призоваваха руснаците да се включат масово, отбелязва агенцията.

Кореспондентите съобщават, че независимо от скръбта, много руснаци са гневни от начина, по който руските власти са действали по време на обсадата, при която загинаха 335 човека, повечето от които деца.

Митингът започна с минута мълчание в памет на загиналите в Северна Осетия.

На трибуната присъстваха ръководители на Москва, представители на правителството, парламента, на различни вероизповедания.

Мястото предварително бе проверено с кучета, обучени да откриват експлозиви, съобщава АФП.

Участниците в митинга издигнаха лозунги: "Русия е против терора", "Няма да дадем Русия на терористите", "Русия не може да бъде поставена на колене" и "С деца воюват само подлеци и страхливци".

В Северна Осетия поискаха оставка на местните лидери

В Беслан, където продължават погребенията на убитите, все още има неидентифицирани 107 тела, които ще бъдат разпознавани чрез ДНК - тестове. Роднини на загиналите бяха повикани в моргата, където дадоха кръвни проби.

Кореспондентът на ББС в Беслан съобщава, че отчаяните роднини е трябвало сами да ходят и оглеждат чувалите с труповете, тъй като няма списък на загиналите.

В столицата на Северна Осетия Владикавказ стотици хора се събраха по-рано във вторник на митинг с искания за оставка на местните ръководители.

В същото време огромна тълпа от хора, очакващи новини за близките си, се събират на градския площад, за да попитат каква е съдбата на около 200 заложници, за които още нищо не е съобщено.

Гневът на 30 - хилядния Беслан вече е насочен срещу съседна Ингушетия, откъдето се смята, че са дошли въоръжените нападатели, които миналата сряда завзеха училището в града. При щурм на специалните част в петък обсадата приключи със смъртта на 335 заложници и стотици други хора.

Руската преса, която в по - голямата си част е лоялна на Кремъл, постави критични въпроси към властта, като този дали специалните части наистина не са възнамерявали да щурмуват обсъдената сграда. Според твърденията на властите, спецчастите се намесили едва след като били провокирани от взривове в училището. Причините за събитията, довели до кървавата развръзка, все още не са изяснени. Президентът Путин отхвърли предложенията за независимо разследване.

Някои вестници обвиняват Путин, че използва митингите, за да отклони обществения гняв от оставащите без отговор въпроси.

Споделяне

Още от Свят