Масови проверки за винетки от утре

Масови проверки дали автомобилите имат винетки започва полицията от утре - 7 февруари, припомниха от МВР. Водачите на превозните средства без задължителния стикер на предното стъкло ще бъдат глобявани. 100 лв. е санкцията при липсата на винетка за леките автомобили, с максимум до 8 седящи места, включително и това на водача. 200 лв. ще коства това на шофьорите на автомобил с осем места, без мястото на водача. За тежкотоварни автомобили с две оси, санкцията е 500 лв. 1000 лв е глобата за товарни превозни средства с повече от две оси.

Водачите с трайни увреждания или упълномощени от тях лица няма да бъдат глобявани, ако нямат стикер, до 28 февруари, съгласно наредба на министерствата на регионалното развитие и благоустройството и на труда и социалната политика, припомниха от МВР. При проверка на пътя инвалидът или упълномощеното от него лице трябва да представят пред контролния орган копие от експертното решение на ТЕЛК и свидетелството за регистрация на автомобила. В случай, че водачът е упълномощен от инвалид, се представя и съответното пълномощно.

До 28 февруари водачите-инвалиди обаче са длъжни да направят необходимото, за да получат безплатните си стикери за винетни такси от службите за социално подпомагане.

Споделяне

Още от България