Масово негодувание от избора на Валери Симеонов начело на Съвета по етнически въпроси

Ромска фондация напусна формата, партии обявиха назначението за цинизъм и поискаха оставката му

Снимка: БГНЕС

Определянето на Валери Симеонов за председател на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси предизвика вълна от възмущение сред политици и граждански организации, като една от ромските фондации обяви, че прекратява участието си в съвета в знак на протест.

Симеонов оглави съвета, отговарящ за държавните политики в сферата на етническите въпроси и интеграцията, с решение на кабинета от четвъртък.

В отговор на критиките Симеонов увери в интервю за “Фокус“, че “няма да бъде допуснато никакво влияние или зависимост на която и да е политическа сила, върху работата на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси“.

БСП: Що за цинизъм?

В декларация от парламентарната трибуна в петък Антон Кутев от БСП попита що за цинизъм е да направиш Валери Симеонов председател на Съвета за сътрудничество по етническите въпроси.

“Всяка власт е форма на компромис. Главният въпрос на властта е до какво ниво на компромис си готов да стигнеш. Кое е твоето ниво на гнусливост, под което не си склонен да паднеш. Червената линия, която те отличава от политическия продажник и която показва, че властта не се упражнява на всяка цена“, каза Кутев.

“Да, България“: Кабинетът се крепи на “златния пръст” на национализма

Избирането на Симеонов начело на съвета беше осъдено и от “Да, България“.

“Скандалните назначения на Валери Симеонов за председател на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционни въпроси към МС, и Илиян Тодоров за областен управител на София-област, са пореден жест на цинизъм от страна на кабинета Борисов 3“, се казва в декларация на партията.

“Валери Симеонов, председател на НФСБ, е известен със скандалните си изказвания, граничещи с език на омразата, насочени най-вече срещу малцинствата в България. Припомняме, че през 2013 г. предизборната платформа на НФСБ съдържаше откровено расистки призиви. Те предлагаха етническо прочистване на българските населени места от ромите и тяхното затваряне в охранявани концентрационни лагери, отделно от българското население“, се посочва в декларацията.

“Само четири години по-късно, човек с този тип фашизоидно мислене е избран за председател на Националния съвет по етнически въпроси. Това още веднъж (Симеонов бе назначен да координира и работата на държавните агенции за българите в чужбина) показва циничността на сегашното управление и неговото явно нежелание да се справя с остри обществени проблеми по цивилизован начин“, възмущават се от “Да, България“.

Оттам припомнят, че Илиян Тодоров е бивш член на партия “Атака” и е познат с ярките си хомофобски позиции и със зрелищното си участие в акцията на Атака срещу НАТФИЗ преди 2 години, заради което лидерът ѝ Сидеров беше осъден. Тогава Тодоров се “прочу” с изказването си “75% от артистите са хомосексуалисти и дегенерати”. “Човек с подобно ограничено мислене е одобрен за областен управител на София-област, една от най-населените части на страната“, посочват от партията.

От “Да, България“ коментираха, че третото правителството на Бойко Борисов се крепи на “златния пръст” на национализма, както беше и при печално известното правителство на Пламен Орешарски.

“Назначенията на Симеонов и Тодоров са поредната откровена демонстрация, че правителството, което трябва да проведе българското европредседателство, всъщност все повече изоставя европейския модел на развитие на страната. Вместо това, ГЕРБ видимо флиртува с токсичния националпопулизъм, което винаги води до разделение в обществото и повишен риск от разпалване на етническа вражда“, посочват от партията и за пореден път . настояват за оставката на Симеонов.

Оттам призоваваха членовете на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционни въпроси към МС с достойнство и здрав разум да преустановят участие в работата на съвета, докато “това недоразумение не бъде отстранено“.

Ромска фондация напусна съвета

Досега една ромска фондация е обявила официално, че напуска съвета в знак на несъгласие с назначението на Симеонов.

Това е фондацията “Рома-Лом“, която обяви, че “счита за недопустимо да участва в заседания, председателствани от човек, чиято политическа кариера е свързана предимно с антиромско говорене и публично обиждане на ромския етнос от трибуната на Народното събрание“.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?