Матурата и националното външно оценяване вероятно ще бъдат проведени присъствено

През юни всички ученици ще бъдат в класните стаи

Красимир Вълчев

Има всички предпоставки държавните зрелостни изпити и националното външно оценяване да бъдат проведени присъствено при спазване на противоепидемичните мерки. Това обяви в сряда във Велико Търново министърът на образованието в оставка Красимир Вълчев.

Той посочи, че на базата на опита от миналата година, учениците ще бъдат между осем и 13 в зала, в зависимост от големината на класните стаи, за да има отстояние между тях от метър и половина, с прилагане на целия комплекс от противоепидемични мерки.

Според получената информация, предоставена от учителите, засечена и чрез електронните дневници, изпълнението на графика с темите за преподаване е по-напред спрямо предходните години. Причината е, че през изминалата учебна година не е имало загуба на учебни дни, извънредни ваканции и други фактори заради които теми не са били преподавани.

Проблем остава ефективността на обучението в електронна среда, но тези дефицити ще бъдат компенсирани, когато децата се върнат в реалните класни стаи, посочи Вълчев.

С присъственото обучение на децата от начален етап, учебната година е била спасена, смята министърът. Тя обаче е била най-трудна за учениците от прогимназиалния и гимназиалния курс. Най-кратко е било присъственото обучение на учениците в големите градове, където местните кризисни щабове са взели решение за по-ранно затваряне.

Средно 50 процента от учениците между пети и дванайсети клас са били на присъствено обучение през тази учебна година. От десети май само три класа няма да бъдат на присъствено обучение, но при подобряване на епидемичната ситуация всички ученици могат да учат присъствено през юни месец, коментира той.

Вълчев посочи, че решенията ще се вземат от друго правителство, но изрази оптимизъм, че според предпоставките това е възможно.

Учебната година се удължава за децата от първи до шести клас, посочи образователният министър в оставка.

"Тези 303 училища, които избраха през декември месец да не учат, да провеждат проектни дейности, сега ще учат през юни месец, а останалите ще предложат занимания по интереси. Вероятно повече ученици ще бъдат на така нареченото компенсаторно обучение - това е допълнителното обучение за преодоляване на образователни трудности", каза Вълчев, цитиран от БНР.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?