Матурата по български догодина ще е в три модула

Матурата по български догодина ще е в три модула

Държавният зрелостен изпит по български език и литература в ХІІ клас догодина ще бъде разделен на три модула, а явилите се на матурата ще научават темата за писането на интерпретативно съчинение или есе, след като приключат работата си по предишните два модула. Това съобщи заместник-министърът на образованието и науката Ваня Кастрева на пресконференция в понеделник.

В момента зрелостниците по БЕЛ се явяват на тест с 41 въпроса, като последният от тях е зададена тема за написване на интерпретативно съчинение или есе. Тя се знае в началото, сега се предвижда да се казва след приключването на работата по теста. Надеждата на просветното министерство е така да избегне преписването.

С въвеждането на модули на матурите по никакъв начин не се нарушава учебно-изпитната програма, защото в съдържателен аспект няма да има промяна за държавните зрелостни изпити по всички предмети, посочи Кастрева. Тя обясни, че този подход успешно се прилага от няколко години в националното външно оценяване по български език и литература след седми клас.

Възнамеряваме да приложим този модел от седми клас и при държавните зрелостни изпити в ХІІ клас, като експертите по отделните предмети ще определят продължителността на всеки един от учебните предмети, по които учениците могат да положат държавни зрелостни изпити, каза Ваня Кастрева. Тя отбеляза, че и на сегашните матури зрелостниците нямат право да излизат от изпитната зала в рамките на един час. Целта е с новите мерки да не може да се изнася информация от матурите, обясниха от министерството на образованието.

Идеята за модулите на матурите е обсъдена с министър Танев и със специалисти по различни учебни предмети и се очаква промяната да бъде разписана в наредбата за държавните зрелостни изпити догодина.

Ще вземем сериозни мерки, за да няма "купена матура", заяви министърът на образованието Тодор Танев. Той отбеляза, че по негово настояване на матурите през май 2016 г. за първи път ще присъстват родители в училищата, но не в изпитните зали на самите матури.

Споделяне

Още от България