Мая Манолова сезира Конституционния съд заради текст от Изборния кодекс

Снимка: БГНЕС

Омбудсманът Мая Манолова е внесла във вторник конституционна жалба срещу текста в Изборния кодекс, който предвижда заличаване от избирателните списъци като санкция за негласувалите български граждани. Това съобщи на пресконференция в Смолян самата Манолова.

Според националния омбудсман атакуваният от закона текст е рестриктивна ограничителна мярка, която на практика обрича на "гражданска смърт избирателите" и ги лишава от правото на избор, което е гарантирано в конституцията.

"След като законодателят е въвел задължително гласуване е нелогично санкцията срещу неупражнилите правото си на глас да бъде заличаване от избирателните списъци", коментира Манолова.

Тя допълни, че е готова и с текстове за жалба срещу ограниченията за гласуване на българските граждани зад граница, но по този въпрос възнамерява да се консултира и разговаря с организациите на българите в чужбина.

Манолова уточни, че се е заела с това да информира българите в чужбина за аргументите на своята евентуална жалба.

"След като получа тяхното одобрение съм готова да подам и тази жалба срещу ограничаване на изборните права на българите в чужбина", посочи общественият защитник.

Според нея ситуацията е доста деликатна, тъй като президентските избори чукат на вратата и е непредвидимо до какво може да доведе една конституционна жалба по тези текстове.

Споделяне

Още от България