Мъж нападна полицай в испанския анклав Мелиля с нож и викове "Аллах е велик"

Мъж нападна полицай в испанския анклав Мелиля с нож и викове "Аллах е велик"

Мъж е преминал границата на испанския анклав Мелиля в Мароко и е ранил полицай с нож, крещейки "Аллах е велик", съобщи говорител на полицията, цитиран от Франс прес.

"Полицията е арестувала мъж, който е нападнал с нож нейни служители на граничния пункт Бени Ензар", заяви министърът на вътрешните работи Хуан Игнасио Соидо.

"Мъжът е влязъл с тичане и викове "Аллах е велик", заяви пред АФП говорителят на полицията и допълни, че атаката е станала към 7,35 часа местно време.

Той уточни, че нападнатият служител на реда е с порязан пръст на ръката.

По информация на префектурата в Мелиля извършителят на атаката е мароканец.

В Испания не е имало ислямистки нападения от 2004 г., когато бяха извършени най-смъртоносните атентати на европейска земя: около 10 бомби, заложени във влакове в Мадрид, отнеха живота на 191 души.

Испания упражнява суверенитета си върху анклавите Сеута и Мелиля, намиращи се на територията на Мароко, съответно от 1580 и 1496 година. Много мароканци живеят там или отиват всеки ден, за да пазаруват безмитни стоки.

От 2005 г. Сеута и Мелиля са обект на силен миграционен натиск. Хиляди африканци опитват всяка година да прескочат оградите на двата анклава и да поискат убежище в тези преддверия на Европа, където нивата на безработица и бедност са много високи.

Споделяне

Още от Свят